Zeven procent stallen is duurzaam

Ongeveer 7 procent van de varkensstallen was op 1 januari 2012 duurzaam. Dat schrijft Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. Het aandeel duurzame stallen in de pluimveehouderij ligt op 11 procent en voor de rundveehouderij op bijna 3 procent. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in de rundveehouderij op dit moment geen regelgeving op het terrein van ammoniak of dierenwelzijn van kracht is die nieuwbouw of verbouw van stallen nodig maakt.

De doelstelling is dat 6 procent van alle stallen in de veehouderij eind van dit jaar duurzaam zijn. Op 1 januari 2012 was het totale aandeel 4,5 procent, maar zijn er duurzame stallen in aanbouw. Als die stallen allemaal gerealiseerd worden, komt het aandeel eind 2012 op 6,2%. In zijn brief aan de Tweede Kamer stelt staatssecretaris Bleker dat de groei over de afgelopen periode en de nu in voorbereiding zijnde duurzame stallen perspectief bieden om de uiteindelijke doelstelling dat alle stallen integraal duurzaam moeten zijn, te halen. 

In het kader van de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij is afgesproken dat vanaf 2015 alle nieuw te bouwen stallen duurzaam moeten zijn. Staatssecretaris Bleker is in overleg om dat al in 2013 in te laten gaan.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer