Vleeshufters

Mensen die aan vlees denken zijn hufterig. Eind augustus was het even hot news. Een aantal wetenschappers had zich verdiept in dit - nogal vergezochte - onderwerp en uit dit onderzoek kwam deze lekker bekkende conclusie. Radio- en internetrubrieken waren er als de kippen bij om het smeuïge nieuwtje de wereld in te helpen.

Dat waren ze trouwens ook toen een paar dagen later bleek dat de Tilburgse hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel het hele verhaal uit zijn duim had gezogen. In alle vroegte hoorde ik een bekende radio-dj mede-onderzoeker Roos Vonk bellen. Die vloekte hartgrondig en trok daarna per direct het boetekleed aan om zo haar persoonlijke schade zoveel mogelijk te beperken.

Het klakkeloos overnemen van dit soort berichten is verleidelijk. Vooral bij vluchtige media die snel moeten scoren. Daar is geen tijd en expertise om diep in de materie te duiken. De naam van de universiteit staat er onder, dus het zal wel kloppen. Dat is hoe dat soort zaken werken. En ik geef het toe: ook mijn interesse was gewekt.

Het idee van Varkens Vandaag dat je ‘nieuws’ kunt maken is dan ook zo gek nog niet. Laat maar een onzin-onderzoekje uitvoeren. Steek het zo in dat het resultaat jouw altijd welgevallig is en succes verzekerd. Zéker als je het lekker stevig aan kunt zetten. Seks werkt ook altijd goed. Dus verdiep je in de vraag of varkensvlees het libido verhoogt ofzo. Komt altijd wel iets uit.

De kans dat deze gratis communicatietip wordt overgenomen door de varkenssector acht ik niet zo groot. Gelukkig maar. Snel scoren past niet bij een beroepsgroep vol met harde werkers met een ‘niet lullen, maar poetsen’ mentaliteit. Zij moeten het van de langere adem hebben. Zoals Henny Swinkels van de VanDrie groep zegt: “Een imago wijzig je niet door een ander verhaal te vertellen, maar door je identiteit aan te passen. Dan volgt het imago vanzelf.”

Dat is iets minder sexy en snel dan zo’n spannend onderzoek, maar geeft uiteindelijk wel een betere en betrouwbaardere basis. En het gaat echt wel wat opleveren. Zo gewonnen is altijd nog zo geronnen. Anders gaat het net als met die ‘hufterige hamburger’. Het is even lekker, maar daarna heb je meteen weer honger.

Astrid Potters
Redacteur Vakblad Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer