Voorspellingen

Chris OpschoorVoor een groot deel van Nederland is de vakantie weer ten einde. Schooljeugd maakt zich op voor een nieuwe klas en/of school. Als vader hoor je al duizend-en-een-voorspellingen over leraren, voetbalteams, afstanden op de fiets in zo kort mogelijke tijd, studierichtingen die uitmuntend gevolgd gaan worden. Dit zijn alleen nog de zaken die kinderen aangaan.

Wat mijzelf betreft heb ik de afgelopen vakantie nog nooit zo vaak het weerbericht gevolgd op radio en na het journaal. Twee weken vakantie aan de kust, waar bijna dagelijks donkere koppen boven de zee ons ’s ochtends al voorspelden wat voor weer het zou worden.

Komen voorspellingen altijd uit? Jammer genoeg had Piet Paulusma tijdens onze vakantie teveel gelijk, betreft de schooljeugd wachten wij als ouders rustig af. Maar hoe staat het bij ons als sector en bij u als ondernemer? Voorspellingen over de financiële markten in binnen- en buitenland, verloop van voerprijzen, opbrengstprijzen van biggen en vlees? Invloeden van deze natte zomer op oogsten, mestafzet kosten en ga zo maar door.

In eerste instantie kunnen al deze zaken ons afschrikken en ons onzeker maken. Echter, noodzaak in deze tijden is dat wij ondanks alle voorspellingen ons hoofd koel moeten houden.

Focus op het eigen kunnen, blijf doen waar u goed in bent. Volg uw eigen bedrijfsplan dat met grote zorg en zorgvuldigheid in het begin van het jaar (of eerder) is opgezet.

Probeer keuzes te blijven maken met hoofd en hart. Gevoel / emotie is vaak een slechte raadgever. Blijf toekomstgericht denken over u en uw bedrijf. Welke voorspellingen ook nog gaan komen, op uw bedrijf zal altijd gelden: “waar kan ik mijzelf nog verbeteren in termen als opbrengstprijs, productdiversiteit, kwaliteit etc.” Allemaal zaken die al reeds genoemd zijn in voorspellingen in het verleden. Ik kan maar één voorspelling doen en dat is deze: onze sector dient zo efficiënt mogelijk om te gaan met grondstoffen nu en in de verre toekomst. Nu even op buienradar kijken of die bui wel echt valt…

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer