Zo+kunt+u+zeugen+tijdens+warme+dagen+optimaal+laten+presteren
Partner De Heus

Zo kunt u zeugen tijdens warme dagen optimaal laten presteren

Wanneer het in de zomer warm wordt, kunnen grote dieren, zoals zeugen, moeilijk hun warmte kwijt en krijgen dan snel last van hittestress. Bij een temperatuur van boven de 22 graden zit een zeug niet meer in haar comfortzone en kost het energie om haar lichaamstemperatuur constant te houden. Dit kan gevolgen hebben voor de voeropname en de conditie en de effecten hiervan werken nog lang door. Deze zomerdip door hittestress is te voorkomen door het voer en het management aan te passen.

Zeugen presteren minder door hogere temperaturen

Zeugen leveren continu topprestaties. Daarmee wordt een hoop warmte geproduceerd. De thermoneutrale zone voor drachtige en lacterende zeugen ligt tussen de 16 en 22 graden. Als de temperatuur hierboven komt, kan dat leiden tot een lagere voeropname, een verlaagde melkproductie, verlies van lichaamsgewicht, een lager speengewicht van de biggen en verminderde reproductieve prestaties.

Ondersteuning van de zeug door speciale zomervoeders

Bij het eten en verteren van voer komt veel warmte vrij. Daarom gaan zeugen minder eten wanneer de temperatuur te hoog wordt. Zo zorgen ze ervoor dat ze minder hitte produceren en beter om kunnen gaan met de hoge omgevingstemperatuur. U kunt zeugen ondersteunen door voer te geven dat minder warmte opwekt. Denk daarbij aan het concentreren van voer en het toevoegen van een anti-hittestressmix. De temperatuur van de zeugen zal hierdoor minder snel oplopen, waardoor ze gewoon blijven eten en hun conditie op peil blijft.

Wanneer kunt u zomermix gebruiken?

U kunt het beste in mei beginnen met de zomermix. De zeugen zijn dan optimaal voorbereid op de warme dagen. In september kunt u, afhankelijk van de weersverwachting, de zomermix weer weglaten.

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »