De+magische+grens+van+1%2E000+gram+groei
Partner De Heus

De magische grens van 1.000 gram groei

De landelijke groeicijfers stijgen de laatste jaren flink. Ondanks die stijging blijft 1.000 gram groei nog steeds magisch en slechts voor een zeer beperkt aantal bedrijven weggelegd. Door genetische selectie op groei, wisseling van zeug en berenlijnen en meer beren ten koste van borgen is de gemiddelde groei in Nederland gestegen.

Economisch gezien is de gemiddelde waarde van groei beperkt: 2,5 cent per gram groei. De impact van voerconversie is veel bepalender voor het uiteindelijke bedrijfsresultaat. Maar er zijn genoeg voorbeelden waarbij de waarde van groei duidelijk hoger is.

Bij 150 gram groei extra komen er grofweg zeventien dagen beschikbaar en die dagen kunnen waardevol zijn. Bijvoorbeeld op gesloten bedrijven die krap zitten in het aantal vleesvarkensplaatsen of bij deelname aan concepten. In die gevallen kan de waarde van groei zomaar verdubbelen.

Alles moet kloppen

Om de magische grens te behalen, moet alles kloppen: huisvesting, hygiëne, gezondheid, klimaat, management en de juiste voeding. Als de uitgangspunten niet goed zijn, kun je er zoveel duur voer insteken als je wilt, maar dan komt het er niet uit.

Voeding speelt een belangrijke rol bij groei. Een varken groeit door de aanzet van eiwit, vet, water en as. Daarbij is de aanzet van eiwit vier keer zo efficiënt als de aanzet van vet. Dit komt doordat er bij 1 gram eiwit ook 4 gram water wordt vastgelegd en bij vet is dit slechts 0,2 gram. Dit maakt dat magere varkens efficiënt omgaan met grondstoffen. De as wordt vooral vastgelegd in de botten.

Gps-groeimodel

Voor de aanzet van vet en eiwit dient het varken voldoende nutriënten op te nemen. Het belangrijkste is eiwit in de vorm van essentiële aminozuren en energie. Met behulp van het gps-groeimodel van De Heus kunnen de lysine- en energiebehoeftes worden ingeschat en hier kunnen de voeders op worden afgestemd. Bovendien kun je met gps kijken of de ingezette voeders en schakelmomenten overeenkomen met de doelstelling van de ondernemer.

Daarnaast worden de grondstoffen van De Heus continu gemonitord op de voedingswaarde om ervoor te zorgen dat de varkens een constant aanbod krijgen.

• Lees het hele artikel op de website van De Heus

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »