Varkensprijs+stijgt%2C+maar+winkelprijzen+blijven+stabiel
© Varkens Archief

Varkensprijs stijgt, maar winkelprijzen blijven stabiel

De consumentenprijs voor varkensvlees staat in maart onveranderd op 113 punten. Net als in de eerste twee maanden van het jaar. De af boerderijprijs en industrieprijs zijn wel duidelijk gestegen sinds de jaarwisseling.

Die prijzen gingen namelijk van 100 naar 128 punten (index af boerderijprijzen) en van 101 punten naar 116 punten (index van producentenprijzen). Deze stijging lijkt vooral een correctie in een turbulente markt. Dat blijkt uit de cijfers van Agrimatie van Wageningen Economic Research.

De consumentenprijs voor varkensvlees bedroeg in maart 113 punten en is daarmee niet gewijzigd ten opzichte van de maanden ervoor. Dat is een duidelijk lager niveau dan een jaar eerder, toen de index bijna het hele jaar op een niveau van circa 118 punten stond.

Dat hoge niveau hing samen met de hooggeprijsde wereldmarkt voor varkensvlees. Het prijsniveau op de wereldmarkt is intussen gedaald, vooral onder invloed van teruglopende Chinese vraag, concludeert Wageningen Economic Research.

Correctie op turbulente markt

De af boerderijprijs en industrieprijs zijn wel duidelijk gestegen sinds de jaarwisseling. Dat lijkt vooral een correctie in een turbulente markt. De varkensmarkt in West-Europa was het afgelopen jaar overvoerd door tegenvallende slachtcapaciteit en afzetmogelijkheden. Die waren het gevolg van covid-19 in slachterijen en een uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde varkens in het oosten van Duitsland.

Dat leidde tot een overschot aan slachtrijpe varkens dat intussen is weggewerkt. Door een krimp in aantal varkens in Nederland en Duitsland is het aanbod aan slachtvarkens iets lager dan voorheen. Dat ontlast de markt. De sterk toegenomen productie vanuit Spanje wordt tot nu toe volledig op derde markten afgezet.

Het is de vraag wat de Spaanse varkenssector gaat doen, nu de afzet naar China terugloopt. De Spanjaarden kunnen gemakkelijker op kostprijs concurreren met bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Brazilië. De Spaanse binnenlandse productie is de afgelopen tijd echter wel erg hard gegroeid.

Herstel China

In China tekent zich een langzaam herstel af van de varkensproductie, ondanks dat uitbraken van Afrikaanse varkenspest er nog steeds niet onder controle zijn. Gezien de ervaringen in andere delen van de wereld, zoals in Rusland, kan dat ook nog wel tien jaar duren. Dat ondanks de centrale aansturing en aangescherpte regelgeving, schrijft Wageningen Economic Research.

De varkensprijs in China is de laatste tijd scherp gedaald, wat Wageningen Economic Research een indicatie noemt voor voorzichtig herstel van de binnenlandse productie. Naar verwachting zal het nog wel jaren duren voor de productie stabiel is.

Binnen de Europese Unie is de seizoensmatige vraag naar varkensvlees inmiddels aan het stijgen, als gevolg van heropening van de horeca en barbecueweer. Naar verwachting zullen de API (index af boerderij) en PPI (af producentprijsindex) de komende maanden verder stijgen.

Prijsindices

De consumentenprijsindex (CPI) is gebaseerd op varkensvlees bij supermarkten en slagers. De producentenprijsindex (PPI) is gebaseerd op de opbrengstprijzen van producenten van vers of gekoeld varkensvlees bij afzet naar het binnenland. De af boerderijprijs is gebaseerd op de wekelijkse noteringen voor slachtvarkens. De indices zijn herzien, waarbij het jaar 2015 op 100 procent is gezet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer