Gouden+Regel+5%3A+Verplaats+geen+zieke+biggen
Nieuws Boehringer Ingelheim

Gouden Regel 5: Verplaats geen zieke biggen

Zieke dieren hebben een verminderde immuniteit en dragen vaak veel ziektekiemen bij zich. Door zieke biggen te verplaatsen is er een groot infectierisico voor gezonde biggen. In dit artikel meer details over Gouden Regel 5: Verplaats geen zieke biggen. De 10 Gouden Regels vormen een belangrijk deel van het stevige fundament dat nodig is om PRRS op het vermeerderingsbedrijf effectief aan te pakken.

Uit eigen onderzoek op 55 vermeerderingsbedrijven in Nederland met behulp van de COMBAT-vragenlijst blijkt dat op ruim 60% van de bedrijven biggen die ziek zijn of ziek zijn geweest, worden gemengd met biggen uit andere tomen. Op 55% van de bedrijven worden de kleinste biggen bij het spenen teruggelegd naar een volgende, jongere weekgroep. Op ruim 75% van de bedrijven wordt er per afdeling niet All-in All-out gewerkt en gaan er biggen terug naar de volgende batch.

Tegen beter weten in?

Vrijwel iedereen beseft zich dat er gezondheidsrisico’s kleven aan het terugleggen van biggen. De mate van terugleggen is heel makkelijk zichtbaar te maken. Maar het valt op dat zelfs op gesloten varkensbedrijven, er meestal negatief wordt gereageerd op de suggestie om per geboortegroep (batch) een andere kleur oorblik te gebruiken. Bij doorvragen blijkt vaak dat men simpelweg bang is voor wat ze dan denken te gaan zien… Lees het hele artikel op varkens.nu Geraadpleegde bronnen:

  • -     Calderón Díaz et al. Porcine Health Management (2017) 3:13

  • -     COMBAT vragenlijst, PRRS risico-inventarisatie voor varkensbedrijven www.5stp.com

  • -     Rathkjen and Dall Acta Vet Scand (2017) 59:4 DOI 10.1186/s13028-016-0270-z

  Tekst: Martijn Steenaert, Elisa van Velzen Beeld: Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands B.V.

Over Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim is een internationaal, innovatief farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe...

Lees verder »