Gouden+Regel+7%3A+Werk+strikt+All%2Din+All%2Dout
Nieuws Boehringer Ingelheim

Gouden Regel 7: Werk strikt All-in All-out

Het lijkt zo logisch om biggen die niet mee kunnen komen met hun leeftijdsgenoten wat meer tijd te gunnen bij een jongere leeftijdsgroep. Maar wat goed lijkt voor de achterblijvers, is een infectierisico voor de jongere leeftijdsgroep waar ze bijkomen! In dit artikel een uitgebreide uitleg van Gouden Regel 7: werk Strikt All-in All-out. De 10 Gouden Regels vormen een belangrijk deel van het stevige fundament onder de aanpak van PRRS op het vermeerderingsbedrijf.

De grootste bron voor ziekteverspreiding het verplaatsen en mengen van dieren. Onderzoek met behulp van de COMBAT-risico inventarisatie laat zien dat op 96% van de bedrijven er per afdeling varkens van verschillende leeftijden worden gemengd en dat 68% van de bedrijven bij het leegmaken van een afdeling de kleinste dieren terugleggen naar de volgende leeftijdsgroep (batch). Het zijn echter juist de achterblijvers die het vaakste ziek zijn en andere dieren kunnen infecteren! Werk strikt All-in All-out Beeld: Boehringer Ingelheim

Regenboog

Iedereen die ooit bij de biggen per werpgroep verschillende kleuren oorblikken heeft gebruikt, heeft zelf gezien hoeveel vermenging er plaatsvindt tussen verschillende leeftijden biggen en dat er biggen zijn die weken (!) ‘achterlopen’ bij de rest. Het zijn juist deze achterblijvers die als ziekte-reservoir belangrijk bijdragen aan het in stand houden van infecties op een bedrijf.

Mijn ervaring is dat de meeste varkenshouders weer stoppen met het gebruik van verschillende kleuren blikken omdat er problemen ontstaan met de afnemers (vleesvarkenshouders) die een regenboog aan kleuren blikken ontvangen, maar ook omdat varkenshouders niet om kunnen gaan met wat ze zelf zien! - Martijn Steenaert

Wat men bij de vleesvarkens nog weleens vergeet, is dat in de regel een deel van de achtergebleven biggen een paar weken later alsnog aangeleverd wordt, maar dan samen met biggen van een jongere leeftijd. Of dat men zich daarbij bewust is van de ziekterisico’s die daarmee gepaard gaan, is de vraag. Wat te doen met de achterblijvers? In principe is het beste advies: gescheiden houden van de rest. In de praktijk kan dat betekenen dat er strenger wordt geselecteerd om tijdig te besluiten tot euthanasie, tot vervroegd afleveren als slachtbig of tot afmesten op een andere locatie of in een aparte stal. Of om ‘goede achterblijvers’ niet terug te leggen en deze bij de rest van de koppel te houden. Daarmee voorkom je onnodige spreiding van ziektekiemen.

Uniformeren

De veronderstelde voordelen van het uniformeren van biggen op gewicht zijn hardnekkig. Meer dan 20 jaar geleden is in onderzoek al aangetoond dat het uniformeren van biggen op gewicht bij het spenen géén voordelen oplevert voor de groei van de dieren. Wel werd aangetoond dat het mengen van biggen, nodig bij het uniformeren op gewicht, leidt tot meer vechten en verwondingen. De risico’s van vechten zijn onder andere de verspreiding van ziektes, zoals PRRS. Dat verbeteringen in de dierstromen een positief effect hebben op de vleesvarkens is ook beschreven in Nederland. Achtereenvolgens zijn er in deze casus een aantal periodes nauwkeurig vergeleken waarin er biggen al dan niet werden gevaccineerd tegen PRRS en waarin er dierstroomverbeteringen werden toegepast. De combinatie van PRRS-vaccinatie én het strikter toepassen van All-in All-out per afdeling in de bigopfok leidde bij de vleesvarkens tot de laagste sterfte, het laagste antibioticumgebruik en de hoogste groei.

Consequent

Een strikt All-in All-out beleid wordt ondersteund door tussen de batches ook streng te zijn op ondermeer het wisselen van naalden en het reinigen en desinfecteren van materialen, handen en kleding. Door strikt en consequent All-in All-out te werken, en de afdelingen tussen de rondes door goed en volgens protocol te reinigen en desinfecteren, ben je effectief bezig en maak je een knip in de infectieketen. Daarmee is de kans een stuk kleiner dat eventuele infectieziektes, zoals PRRS, overslaan naar andere batches biggen. Op die manier blijven eventuele infecties zo goed mogelijk geïsoleerd binnen een groep dieren. Doel is dat die infecties uiteindelijk, met het afleveren van de betreffende groep dieren, het bedrijf verlaten. Zo komt een PRRS-vrije big voor iedereen dichterbij!

10 Gouden Regels poster

Boehringer Ingelheim heeft een op humoristische wijze geïllustreerde 10 Gouden Regels poster ontwikkeld om u en uw medewerkers er - ten behoeve van de gezondheid en prestaties van uw dieren - dagelijks aan te herineren. De poster is op A1-formaat afgedrukt en stalbestendig gemaakt. Varkenshouders kunnen de 10 Gouden Regels poster gratis aanvragen. Gratis poster aanvragen Geraadpleegde bronnen voor dit artikel:

 

Tekst: Martijn Steenaert, varkensarts bij Boehringer Ingelheim

Bekijk ook:

Over Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim is een internationaal, innovatief farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe...

Lees verder »