Gouden+Regel+3%3A+Behandel+biggen+vanuit+het+hok
Nieuws Boehringer Ingelheim

Gouden Regel 3: Behandel biggen vanuit het hok

Op welke manier behandelt u de biggen? Vanuit het hok of vanuit kratjes? De 10 Gouden Regels vormen een belangrijk deel van het stevige fundament onder de aanpak van PRRS op het vermeerderingsbedrijf. De 3e Gouden Regel betreft het behandelen van biggen. Door biggen direct vanuit het hok te behandelen wordt verspreiding van PRRS van toom naar toom verminderd. Een nadere uitleg.

Behandel biggen vanuit het hok is Gouden Regel 3 Beeld: Boehringer Ingelheim

PRRS-verspreiding vindt plaats via direct dier-dier contact, maar ook door indirect contact. De dosis die nodig is - voor het virus - een succesvolle PRRS-infectie hangt voor een belangrijk deel af van de infectieroute. In het algemeen geldt dat direct contact van open wondjes met door PRRS-virus geïnfecteerd materiaal heel veel makkelijker tot infecties leidt dan de inademing van PRRS-virus via de neus of opname via de bek.

De infectieuze doseringen verhouden zich ongeveer als volgt 1:60 (wond:neus) en 1:20000 (neus:bek). Waarbij opgemerkt dat er in geïnfecteerd speeksel, snot of bloed per milliliter vaak al genoeg virus zit voor een infectie op ieder van de drie bovenstaande manieren. Via mest is er minder risico van verspreiding, want de uitscheiding van PRRS-virus in mest is wisselend.

Lees het hele artikel op varkens.nu

Geraadpleegde bronnen:


  • -     Hermann et al. Vet Microbiol. 2005 Sep 30;110(1-2):7-16

  • -     Pileri and Mateu Vet Res (2016) 47:108 DOI 10.1186/s13567-016-0391-4

  • -     Rathkjen and Dall Acta Vet Scand (2017) 59:4 DOI 10.1186/s13028-016-0270-z


 

Tekst: Martijn Steenaert, varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Over Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim is een internationaal, innovatief farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe...

Lees verder »