Optimaler voeren door Individuele registratie

Gedurende een jaar gaan ForFarmers en Nedap alle individuele gegevens van zeugen vastleggen op een testbedrijf. Daarmee moet het mogelijk zijn om de samenstelling en de manier van voeren nog beter af te stemmen op de behoefte van het dier.

Het vastleggen van alle gegevens gebeurt op het bedrijf van zeugenhouder Bert Pappot. Hij gebruikt voerstations van Nedap voor het voeren van zijn drachtige zeugen. In de zoogperiode krijgen de zeugen het voer via Kraamstal Voeren van Nedap. Sinds kort is dit voersysteem ook in de dekstal geïnstalleerd.

Die voertechnieken maken het mogelijk de opname op schillende momenten en van de gehele productiecyclus per individuele zeug vast te leggen. Naast de informatie van het testbedrijf zal gebruik worden gemaakt van alle informatie die vanuit andere bedrijven met voerstations en Kraamstal Voeren beschikbaar komt.

Op het bedrijf van Pappot blijft het niet bij het vastleggen van de voeropname van de 700 zeugen. Zeugen worden geregeld gewogen, net als de opfokzeugen en de biggen bij de geboorte, spenen en afleveren. Tijdens en na de zoogperiode wordt de voeropname van de biggen vastgelegd.

Al die gegevens moeten er toe leiden dat de voeding van de zeugen en biggen nog beter gaat passen bij de behoefte van de dieren. Niet alleen qua samenstelling, ook voor wat betreft het aantal keren en de manier van voeren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer