PRRS moet je samen aanpakken

“Niet alles wat wij oppakken, hoeft direct euro’s op te leveren. Dat geldt onder meer voor het regioproject Noaberbig, als gezondheidsexperts samen met onze varkenshouders PRRS aanpakken”, zegt Rian van der Heijden manager bij de samenwerkende dierenartsenpraktijk De Oosthof. “Het dient een gezamenlijk belang. Directe communicatie maakt mensen enthousiast. Samen kom je verder.”

Als niet-dierenarts kwam Van der Heijden begin 2015 in een team met tien varkensdierenartsen terecht. Daarbij ontbrak het de manager aan kennis van de varkenshouderij. Dus werd ze meteen voor de leeuwen geworpen en ging de boer op. Ze werkte mee op varkensbedrijven. “Dat was erg leerzaam. Als iets leuk is, pik ik heel snel dingen op. Bovendien merk ik dat ik snel een klik heb met varkenshouders.”

Haar werk is onder meer om te achterhalen hoe varkenshouders De Oosthof als partner in diergezondheid zien en daarop anticiperen. “Dierenartsen zijn de belangrijkste adviseur van varkenshouders. Diergezondheid is een kwestie van goed samenwerken en helder communiceren.”

Eén van de projecten op gebied van kennisdeling die Van der Heijden heeft opgepakt is Noaberbig. Samen PRRS aanpakken in de regio Twente-Achterhoek en kennis en ervaring uit Noord-Nederland en Amerika benutten. Het initiatief om klanten die dicht bij elkaar wonen onder meer actief hun PRRS-statussen uit te laten wisselen, is genomen door varkensdierenarts Arjan Schuttert.

Het formeren van groepen varkenshouders kan Rian op haar conto schrijven. “Arjan zei dat het mij niet zou lukken. Maar ik was overtuigd van het gezamenlijke belang en ging direct aan het bellen en ik ging de varkenshouders bezoeken. Want directe communicatie is het beste voor het oproepen van enthousiasme.” Ondertussen draaien er twee pilotgroepen die bovendien steeds groter worden. “Dit kom door het succesvolle lobbywerk van de deelnemers”, constateert Van der Heijden. “Ze leren van elkaar en van experts zodat zij handvatten krijgen om niet alleen op het eigen bedrijf verder te komen, maar ook als collectief.” 

Actie
In de printuitgave Varkens.nl 03 staat het hele interview met Rian van der Heijden. Download deze kortingsbon en mail deze compleet ingevuld naar info@varkens.nl. U leest dan voor een gering bedrag een jaar lang interessante vakartikelen. Als extra service sturen wij u het artikel van Rian van der Heijden in PDF toe.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer