Eerste vleeswaren AH met een ster

Gegrilde Yorkham is een van de eerste vleeswaren in het schap van Albert Heijn met een ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Eind dit jaar verwacht AH nagenoeg zijn gehele vleeswarenassortiment waarin varkensvlees is verwerkt voorzien te hebben van een Beter Leven-ster. AH gaf een speciaal tintje aan deze nieuwe stap door het eerste pakje sterham symbolisch te overhandigen aan EZ-staatssecretaris Martijn van Dam en Frank Dales, directeur bij de Dierenbescherming.

In december 2015 hebben AH en vleesverwerker Vion Food Group de overstap naar vleeswaren met een ster bekend gemaakt. Ze sloten toen een meerjarenovereenkomst waarbij ook de vleeswaren zijn betrokken. Hierdoor stijgt de vierkantsverwaarding van Good Farming Star-varkens flink. Zonder vleeswaren is circa 35 procent van het varken als stervlees af te zetten, met vleeswaren kan het aandeel toenemen naar zo’n 80 procent van het varken. De toeslag van 10 cent per kilo geslacht gewicht voor stervarkens is hierdoor over veel meer kilo’s te verdelen. Voor de varkenshouders bekent het dat het Good Farming Star-concept de komende jaren veel minder onder druk staat.

Overigens is AH niet de enige supermarkt die varkensvleeswaren met een Beter Leven-ster in het schap heeft. Supermarktketens Lidl en Plus gingen de grootgrutter uit Zaandam al voor.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer