Nauwelijks overdracht V-MRSA

In een Kamerbrief nuanceert minister Edith Schippers van VWS het recente onderzoek van de VU naar veegerelateerde MRSA (V-MRSA) bij varkenshouders. Daaruit bleek 63 procent van de varkenshouders en 10 procent van hun gezinsleden drager te zijn van v-MRSA.

Volgens Schippers heeft een recente studie geen verhoogd risico aangetoond op infecties bij varkensboeren die drager van de V-MRSA-bacterie waren. Ook loopt een V-MRSA-drager over het algemeen zelf geen risico. De V-MRSA is minder ziekmakend en draagt moeilijker over van mens op mens dan de “gewone” ziekenhuis MRSA (HA-MRSA). HA-MRSA is met name een risico voor kwetsbare patiënten met een verminderde weerstand.

Om overdracht van V-MRSA naar deze kwetsbare categorie patiënten tegen te gaan, hanteren de ziekenhuizen in Nederland met succes het “Search en Destroy”-beleid. Mensen die in contact zijn geweest met varkens, vleeskalveren en vleeskuikens worden in een ziekenhuis in isolatie verpleegd totdat zeker is dat zij geen drager zijn van deze resistente bacterie. Deze aanpak werkt. Er vindt in ziekenhuizen nauwelijks overdracht van v-MRSA plaats, stelt zij in deze Kamerbrief van 9 maart.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en Bernhoven in Uden passen een snelle test toe op veehouders om dragerschap van V-MRSA te achterhalen. Daarnaast experimenteren zij met een zogenaamd 'verlicht regime' voor patiënten van veehouderijbedrijven.

Lees het artikel: MRSA-onderzoek uit verband gerukt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer