35 biggen begraven!

Afgelopen zomer bezocht ik een bedrijf dat 35 biggen speende per zeug per jaar. In twee jaar tijd was de productie met vijf biggen gestegen. Een geweldige prestatie. Ik was onder de indruk van het fanatisme van de ondernemer en zijn medewerkers. De varkens waren in oude gebouwen gehuisvest. Dat maakte het resultaat nog indrukwekkender.

In december vernam ik dat dat topbedrijf leeg stond. De bank had de stekker eruit getrokken. Onbegrijpelijk voor mij, met die fantastische resultaten.
Wat ging er fout? Ontving de varkenshouder een te lage biggenprijs, dan had hij zijn opbrengstprijs moeten vergelijken met andere varkenshouders of prijzen opvragen bij verschillende handelaren.

Was zijn liquiditeit niet op orde en stelde hij zijn financier voor acute onvoorzien problemen? Dat pikken de banken tegenwoordig niet meer. Dus ondernemer: maak elk jaar een liquiditeitsprognose en stel deze maandelijks bij. Dit A4-tje geeft je een geweldig inzicht in de geldstromen van je bedrijf. Als je dit zelf niet lukt, vraag dan je bank om advies. Zij helpen je graag.

Het meest waarschijnlijke scenario van de leegstand is dat de ondernemer een te hoge kostprijs had. Elke big erbij moet zorgen voor een verlaging van de kostprijs. Verder moeten alle processen op het bedrijf LEAN zijn. Al het vet – verspilling - moet eruit. Hier moet de varkenshouder dagelijks mee bezig zijn. Zorg dat je altijd een notitieboekje met een pen bij je hebt, om elk idee wat leidt tot een verbetering te kunnen noteren. Dan ben je LEAN bezig en kan je door deze crisis komen.

Wat de werkelijke reden van stoppen is weet ik niet, maar ik heb het kengetal ‘gespeende biggen per zeug per jaar’ als barometer van een bedrijf, begraven. Als zelfs een bedrijf met zo’n topresultaat het niet redt, dan zegt het dus niet veel. Wat moet hét kengetal dan wel moet worden? Kostprijs per big of saldo per big? Ik ga voor het laatste, want dat is breder bruikbaar voor de hele varkenssector. En degene die zijn saldo op 3 januari bekend heeft is een topper!

Pieter Swinkels
Coach LEAN in de Veehouderij

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer