Goede big uit Nederland

De afgelopen periode hebben Heinz en Tobias Leurs gezocht naar goede biggen. Na het uittesten van biggen van diverse herkomst, zijn ze uiteindelijk bij een vermeerderaar uit Nederland terecht gekomen.

Vader en zoon Leurs hebben sinds enige tijd twee vleesvarkensbedrijven op grote afstand (100 kilometer) van elkaar. Ze willen op die twee locaties wel dezelfde goede biggen van één herkomst. “Daarbij onderzoeken we de biggen bij opleg. Dan hebben we zekerheid dat verschillen in resultaten niet door de biggen komen.”

De vleesvarkenshouders kregen eerst biggen uit Nederland. Dat liep een tijd goed, tot de zeugenhouder problemen kreeg met App en hij overschakelde naar een Duroc-zeugenlijn. Toen kochten ze biggen in Nederland, maar die waren niet gezond. Vervolgens kregen ze wel goede biggen, maar maakte de handelaar fouten waardoor er ook geen goede samenwerking was. Uiteindelijk zijn ze uitgekomen bij maatschap Broeders en Oosterveld uit Bakkeveen en handelaar RVG-Werne, die samenwerkt met Reuling Intervar.

Nu is er wel sprake van goede biggen en een betrouwbare samenwerking. Die betrouwbare samenwerking vinden Heinz en Tobias erg belangrijk. “We willen zeker weten dat we iedere week goede biggen krijgen. Zeker met twee bedrijven op grote afstand kun je niet even experimenteren. En maatschap Broeders en Oosterveld moet er op kunnen vertrouwen dat we iedere week biggen afnemen.”

Sinds de overstap naar maatschap Broeders en Oosterveld draait het goed op de bedrijven. Op de locatie in Issum (vlakbij Geldern) krijgen de vleesvarkens brijvoer. Naast CCM, tarwe en gerst van eigen land, bestaat het rantsoen uit vochtige bijproducten en aanvullend voer van ForFamers. Op de andere locatie in Nörvenich (vlakbij Aken) krijgen ze een volledig mengvoer van ForFarmers.

De biggen van de kruising Danzucht x PIC Piétrain 408 halen op brijvoer 900 gram groei per dag. Op droogvoer kwamen ze in eeerste instantie niet verder dan 800 gram per dag. Daarbij scoorden ze met 1,01 tot 1,02 AutoFOM punten eigenlijk té goed. Aan de biggen en het voer mocht dit niet liggen. Oorzaak bleken de drinknippels die te veel water gaven of zelfs lekten. Voerbakleverancier Verba heeft dit snel ontdekt en heeft alle nippels vervangen. De resultaten liggen nu dicht bij elkaar. De classificatie ligt nu op beide bedrijven op 1,0 punten. Dat komt mede doordat Heinz en Tobias alle varkens wegen voor het afleveren.

Bekijk hier de fotoreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer