Broeinesten van pestvirus standvastig

Twee jaar geleden startte de Russische boycot tegen Europees varkensvlees. Dit gebeurde na de eerste uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP)eind januari 2014 in Lithouwen. Inmiddels is dat land 73 OIE-rapporten (deze wereldorganisatie van dierziekten publiceert die om de twee weken verschijnen) verder en worden er nog steeds nieuwe besmettingen gemeld.

In de omringende Baltische staten Estland en Letland, circuleerde het varkenspestvirus al langere tijd. Het Klassieke Varkenspest-virus (KVP) circuleerde al sinds medio oktober 2012 in Letland. Om de zeer besmettelijke ziekte te beteugelen is pas na bijna drie jaar besloten om met steun van de EU een eraducatieprogramma op te starten. In 2015 zijn er in drie rondes orale vaccins ingezet voor de naar schatting 8.000 wilde zwijnen in Letland. De laatste maanden zijn er geen nieuwe KVP-uitbraken meer gemeld vanuit Letland, blijkt uit de data van de OIE.
Eind juni 2014 dook ook AVP op in Letland. Inmiddels zijn er 70 OIE-rapporten verschenen en nog steeds meldt dit Baltische land nieuwe besmettingen onder wilde zwijnen.

Estland raakte begin september 2014 voor het eerst besmet met AVP-virus. Nu is het land 80 OIE-rapporten verder en ook in deze Baltische staat is het AVP-virus onder wilde zwijnen nog volop actief.

Polen meldde eind mei 2014 de eerste uitbraak van AVP onder wilde zwijnen bij de wit-Russische grens. Ook in Polen is de situatie nog weinig veranderd; begin 2016 zijn er nog meldingen van uitbraken van AVP gemeld bij de OIE.

Rusland kampt sinds januari 2014 ook met AVP. En in september 2015 werden er ook KVP-uitbraken gemeld bij de OIE. Deze uitbraken worden aangetroffen in het uiterste oosten van het land.
Kortom: in de Baltische regio aan de oostelijke grens van de EU is het na ruim twee jaar nog steeds een broeinest van het varkenspestvirus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer