Lost zelf afmesten uw probleem op?

De zeugenhouderij in Nederland produceert al vanaf 2006 onder de kostprijs. De kostprijs ligt sindsdien op € 49 per big (inclusief btw) waar de opbrengstprijs € 43 is geweest. Alle reden dus om te zoeken naar oplossingen voor dit probleem.

Met de diepe crisis in de zeugenhouderij van het afgelopen jaar wordt er meer gekeken naar uitbreiding is de vleesvarkenshouderij. Is zelf afmesten dan een oplossing? De kostprijs ligt de laatste negen jaar op € 1,52 per kilo (inclusief btw) waar de opbrengstprijs € 1,45 per kilo is geweest. Ondanks een biggenprijs die onder de kostprijs ligt, haalt de vleesvarkenshouderij dus geen positief rendement.

Het probleem van biggen onder kostprijs verkopen oplossen, is dus de afgelopen jaren niet gelukt door ze zelf af te gaan mesten. Sterker nog, u gaat er naast de verliesgevende zeugentak nog een extra, ook verliesgevende tak, erbij nemen. Je moet dan je aandacht verdelen plus je krijgt er meer werk bij. Ervaring leert dat dit leidt tot verslechtering van de resultaten in plaats van de vereiste verbetering. Het zelf afmesten heeft pas zin als de vleesvarkenstak de kostprijs van de big goed kan maken. Het is onvoldoende als die tak kan renderen bij de gratie van de big onder de kostprijs.

Als een nieuwe tak zo renderend is dat deze winst oplevert, dan kunt u beter stoppen met de verliesgevende tak. Het gras bij de buren is altijd groener, maar bedenk dat u zich beter eens tot uw buur kan wenden voordat u in zijn schoenen stapt. Ik denk dat de oplossing gezocht moet worden in de verwaarding van de biggen en het verlagen van de kosten. Wij hebben op dit moment veel te veel toegevoegde kosten en nog geen toegevoegde waarde. Een tweede tak lost het probleem niet op. De hoofdtak moet renderen.

Zijn er dan helemaal geen voordelen aan zelf afmesten? Jazeker wel. Uit speculatieoverwegingen is het interessant om zelf goedkope biggen op te leggen. Ze worden immers een keer duur. Wie zelf biggen oplegt moet dan echter wel uit kracht kunnen handelen en zelf de winsten nemen.
Als de prijs eenmaal gestegen is moet je kunnen cashen en dus verkopen. Op dat moment kunt u de biggen namelijk ook weer duur verkopen. Die gaan in uw eigen stal weer een keer dalen. Mijn advies is gebaseerd op het negatieve rendement van de afgelopen negen jaar. Uiteraard zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Als u er voor kiest om zelf af te mesten en dus meer varkens te houden, harder te werken en meer risico te nemen, zorg er dan voor dat de uitgangspositie goed is en het tot winst leidt. En stel uzelf de vraag of uw strategie het probleem oplost en of het u een betere positie geeft in de toekomst.

Paul Bens
Directeur DLV Advies & Resultaat

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer