Fosfaatproductie 2015 baart zorgen

De nationale fosfaatproductie is in 2015 door het van uit de EU toegestane plafond van 172,9 miljoen kilo fosfaat gegaan. De totale productie is volgens berekeningen van het CBS nu 176,3 miljoen kilo fosfaat. Dat komt met name door de groei van de rundveestapel.

De fosfaatproductie is vorig jaar gestegen met 4,6 miljoen kilo ten opzichte van 2014. De groei van de rundveestapel leidt tot een toename van de productie met 2,8 miljoen kilo fosfaat. De groei van de varkensstapel zorgt voor 0,7 miljoen kilo fosfaat extra. De resterende groei komt vrijwel geheel voor de rekening van de groei de pluimveestapel.

De stijging van de fosfaatproductie is voor Nederland een risico. Het brengt de derogatie in gevaar en dat zou betekenen dat rundveehouders minder mest op hun eigen land kwijt kunnen. Dat betekent dan dat er nog meer mest verwerkt zou moeten worden. Bij het vaststellen van de mestverwerkingsplicht voor 2016 is al rekening gehouden met een stijgende fosfaatproductie. Dit jaar zal gemiddeld vijf procent meer van het bedrijfsoverschot verwerkt moeten worden dan in 2015.

Vorig jaar is het nog gelukt om voldoende mest te verwerken, aldus Jos van Gastel, projectleider bio-economie bij ZLTO. Al betekent dat volgens hem niet dat we er zijn. "Meer mestverwerkingscapaciteit van varkens- en rundveemest is zeker nog nodig. Er wordt nu namelijk veel pluimveemest verwerkt en geëxporteerd. Dat schept ruimte om de verwerkingsplicht voor varkens- en rundveehouders uit te ruilen via intermediairs. Maar het levert wel een risico op als dat niet meer lukt. Meer verwerking en meer export betekent dat de druk op de binnenlandse markt afneemt, waardoor de mestafzetprijzen kunnen dalen."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer