Overleven

Het is crisis in de sector en het is voor veel bedrijven een kwestie van overleven. Een goede kennis gaf aan dat hij € 4.000,- per week toelegt. Een goede hardwerkende boer met visie en passie die ook nog een jong gezin moet onderhouden. Dat komt binnen bij mij. Harder dan cijfers op papier.

Het aantal varkensbedrijven neemt al jaren af, maar in deze slechte tijd gaat de sanering nog sneller. Het is een uitdaging om bij de blijvers te blijven. Banken leggen de lat voor financiering op een voerwinst van 120 procent. Dit is pittig als je realiseert dat 100 procent het gemiddelde is. Dat leidt ertoe dat varkenshouders hun noviteiten niet met andere willen delen, omdat ze zelf die voerwinst van 120 procent willen halen en hun collega’s/concurrenten niet wijzer willen maken.

In mijn ogen is dat een opmerkelijke ontwikkeling. We willen met LEAN-management juist proberen om de processen op een bedrijf constant te verbeteren. Alle medewerkers op het bedrijf continu mee laten denken over verbeteringen van de processen en het leveren van kwaliteitsproducten.

Afgelopen zomer bezocht ik een zeugenbedrijf met 'kwaliteitsproblemen'. Er werden te veel biggen geboren met een laag geboortegewicht waardoor er te veel uitvielen. Er werd geen cycluseffect gevonden en de conditie van de zeugen was goed. Een adviseur stelde voor om in de laatste week voor het werpen 100 gram zalmolie per zeug te verstrekken. Voor € 1500,- werd een vat met 1000 liter zalmolie gekocht.

Onlangs bezocht ik dit bedrijf opnieuw en stond het zalmolievat er nog. Er zat nog ruim 300 liter in omdat het bijvoeren ervan was gestopt. Volgens de bedrijfsleider had het bijvoeren geen effect.

Wat is er niet goed gegaan? De analyse van het probleem had volgens mij beter gekund. Maar nog belangrijker: de verwachting had veel scherper en beter gemoeten. Welk effect is te verwachten en op welke termijn? Vervolgens kan er een berekening gemaakt worden of het bijvoeren van zalmolie rendabel is.

Omdat dit alles niet is gedaan, is de proef mislukt en heeft het veel geld gekost. De zogenaamde PDCA-cyclus is niet goed doorlopen (Plan – Do – Check – Act). Maak een plan, voer het uit, controleer de gegevens en stel je plan bij. Ik vind het jammer dat er in deze tijd nog zo veel geld wordt verspild met 'niet-SMARTe' en te vrijblijvende adviezen.

Inmiddels worden er op dat zeugenbedrijf weer voldoende goede biggen geboren. De tijd heeft het probleem opgelost. Dit zijn mooie leermomenten voor het nieuwe jaar.

Ik wens jullie alle geluk en gezondheid toe voor 2016 en bovenal betere prijzen.

Pieter Swinkels
LEAN-coach

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer