Wassen checken via app

Deense varkenshouders kunnen gemakkelijk checken of ze een schone veewagen op hun erf krijgen. Daartoe hebben ze een app op hun mobiele telefoon. Via die app kunnen ze precies zien hoe laat de vrachtwagen is gereinigd en ontsmet en bij welke wasplaats.

Alle veewagens die terugkomen naar Denemarken moeten bij de grens door een wasstation. Denemarken heeft vijf van die stations voor veewagens die varkens transporteren. In het wasstation wordt de vrachtwagen eerst aan de buitenzijde gereinigd en ontsmet. Daarna volgt de binnenzijde. Met een zaklamp controleren de medewerkers van het wasstation eerst of de vrachtwagen schoon is. Hij moet immers direct na het afladen van de biggen of vleesvarkens ter plekke zijn gereinigd en ontsmet. Vuile vrachtwagens moeten terug.

Na de volledige reiniging en ontsmetting komt dit in de computer te staan. De chauffeur krijgt een formulier mee, maar de meeste Deense varkenshouders controleren de status via de app op hun mobiele telefoon. Daarnaast is er een sms-service. Als de vrachtwagen schoon is mag die direct naar een varkensbedrijf om nieuwe biggen of vleesvarkens te laden. Komt de vrachtwagen uit een risicogebied dan geldt een wachttijd van 48 uur, ondanks de extra R&O.

Zie ook de beeldreportage van het reinigen en ontsmetten.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer