Meer vreters door dikkere korrels

Biggen die een prestarter in een grote korrelvorm krijgen leren beter vreten. Vooral bij biggen onder de 1,2 kilo is dit effect merkbaar. Bij spenen heeft daardoor ruim 70 procent van de lichtere biggen al vast voer opgenomen. Tegenover 45 procent bij biggen die een kleine korrel krijgen. 

Een student van de Wageningen Universiteit heeft bij 579 biggen van 38 zeugen de voeropname in het kraamhok gevolgd. Van dag 3 tot 21 kregen de biggen een kleine korrel of de Baby Big XL prestarter van Coppens diervoeding gevoerd. Na dag 21 tot dag 27 kregen de biggen een speen- en biggenvoer.

Door een kleurstof aan de prestarters toe te voegen werd de opname gemeten. Daaruit bleek dat ruim 70 procent van de biggen van de grote korrel vreet. Met de kleine korrel lag het percentage biggen dat voer opnam duidelijk lager. Dat was bij alle gewichtscategorieën het geval. Maar vooral bij de lichtere biggen was het verschil goed merkbaar. Bij de lichtste biggen (onder de 1 kilo) nam 75 procent de grote korrel op. Bij de kleine korrel was dat maar 38 procent.

Met de grote korrel is de opname dus flink te verbeteren. Per toom verdubbelde de opname met de grote korrel van 1,24 naar 2,43 kilo. De hogere opname van de Baby Big XL werkt ook door na spenen. Op een leeftijd van 63 dagen waren de biggen die als prestarter een grote korrel krijgen zijn zo’n twee kilo zwaarder. Dat geldt voor alle geboortegewichten.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer