Belgen krijgen steun van supermarkt

Het ketenoverleg eerder dit jaar, tussen supermarkten en varkenshouders in België mislukte. Het doel om steun voor alle Belgische boeren, inclusief hun exportvolume te realiseren werd niet bereikt. Toch hebben verschillende supermarktketens besloten om zelfstandig hun toeleveranciers te steunen, door ze individueel meer te laten betalen voor hun varkensvlees.

Zo heeft Delhaize aangekondigd om zijn varkensboeren vanaf morgen 18 cent per kilo extra te betalen. 'Dat is één euro extra per varken bovenop de twee euro die Delhaize al sinds 16 juli betaald', zegt Roel Dekelver van Delhaize. Deklever geeft aan dat hij deze extra bijdragen zal betalen zolang de varkensprijs op dit historisch laat niveau blijft.

Ook Carrefour liet weten 'tijdelijk' 10 euro extra per varken te zullen betalen aan de toeleverende varkenshouders. Dat komt voor de varkensboeren neer op een meerprijs van 10 cent per kilo. Carrefour hoopt dat deze tijdelijke maatregel de nodige zuurstof aan de varkenshouders zal geven, opdat zij het probleem van structurele overproductie - die hoofdzakelijk op de export is gericht – aan te kunnen pakken.

Woordvoerder Jan Derom van Colruyt geeft aan: 'Wij begrijpen dat onze boerenproducenten het moeilijk hebben en daarom hebben we beslist om 10 cent per kilo varkensvlees aan de boer extra te betalen'. 'Wij hebben een systeem waardoor we perfect kunnen traceren van welke boer het varkensvlees komt, in welke vorm dan ook, of het nu gaat om vers vlees, verwerkte producten of om charcuterie. We gaan het geld ook rechtstreeks aan de boeren betalen.' Deze maatregel treffen zij voorlopig voor twee maanden, omdat zij nog steeds geloven om in het ketenoverleg tot een oplossing te komen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer