Geldprijs voor 2,5 big erbij in 2 jaar

Een Biest-Score die 16 procent beter is dan gemiddeld. En een productiestijging van 2,5 big per zeug in twee jaar tijd. Een zeug bij Hennie en Ilse Korten in Heibloem speent nu 31,7 big per jaar. Met deze topprestatie wonnen zij de Agroscoopbokaal van ForFarmers Hendrix. Deze prijs van 500 euro werd op 15 april in Nederweert aan hen uitgereikt door Yvon Jaspers.

Twee jaar geleden stokte de vooruitgang in de bedrijfsresultaten op het bedrijf met 1.100 zeugen. Samen met bedrijfsadviseur Robbert Jacobs van ForFarmers Hendrix pakten ze stapsgewijze een aantal zaken aan. Korten: “Je moet dan wel openstaan voor zowel positieve als negatieve opmerkingen. De emotie die bij daarbij opspeelt moet je een stukje uitschakelen. Je moet kijken hoe je die opmerkingen positief kunt oppakken en er energie uit kunt halen.”

Een belangrijk punt dat werd aangepakt is het biestmanagement. Om te zorgen dat alle biggen biest krijgen, worden de eerstgeboren biggen drie uur opgesloten. Resultaat is een Biest-Score van 116 procent. Dat wil zeggen 16 procent beter dan gemiddeld. Hiermee behoort het Korten bij de vijf procent beste bedrijven.

Een ander punt is dat ze strikter op de hygiëne zijn gaan letten. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van plastic overschoentjes als ze een kraamhok instappen. Onderlinge besmetting tussen tomen is hierdoor uitgesloten.

Een goede gezondheid en goede resultaten op het bedrijf zijn volgens Hennie Korten van groot belang om te zorgen voor een goed verdienmodel. “Daarnaast vinden we het ook heel belangrijk dat we respect krijgen vanuit de maatschappij voor ons bedrijf. We willen dat onze goede productiewijze wordt geaccepteerd.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer