Snel ingrijpen bij ratten

Nu de regels voor de bestrijding van ongedierte zijn aangepast is een goede controle en snel ingrijpen sterk aan te raden.

Buiten de bedrijfsgebouwen is het sinds 1 januari 2015 niet meer toegestaan om toxische (giftige) lokvoeders te gebruiken. De aanpak voor een bestrijding buitenom bestaat nu uit het gebruik van klemmen en kisten met niet-toxisch lokvoer. Als blijkt dat er met de klemmen in korte tijd veel ratten worden gevangen en er veel van het lokvoer wordt gegeten, is een aanpak met toxisch lokaas mogelijk.

Het is dus noodzakelijk om goed te controleren of er ratten worden gevangen en dat ook vast te leggen. Alleen als het duidelijk is dat er een probleem is, mag er met toxische middelen buiten het bedrijf worden gewerkt. Je hebt voor het werken met giftig lokaas een certificaat nodig als je het zelf wil doen, anders moet hij een professionele bestrijder inschakelen.

Toxische middelen mogen dan een korte tijd worden ingezet. Dan volgt een controle op de opname en vervolgens nog een korte periode van gebruik van toxische middelen. Alleen als duidelijk is dat er grote problemen zijn, mag er dan langer gebruik worden gemaakt van toxische middelen. Is er niets aan de hand, dan ga je weer terug naar klemmen en gewoon non-toxisch lokvoer.
 

Meer over rattenbestrijding bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer