Luchtwasser inno+

Twee typen luchtwassers zijn mogelijk op het bedrijf van maatschap Megens. De biologische combiwasser en de chemische combiwasser. Beide systemen zijn standaard voorzien van datalogging.
Voordeel van de biologische combiwasser is dat er geen voorzieningen voor zuuropslag nodig zijn. De reductie van ammoniak is 85 procent, idem van geur en van stof 80 procent. Nadelen zijn de grotere hoeveelheid spuiwater en minder warmteterugwinning. Dit komt omdat voor een goede werking van de bacteriën warmte nodig is. Om te zorgen dat de biologische wasser niet door stof verstopt raakt en goed blijft werken, installeert Inno+ in principe altijd een zuiveringssectie. De hoeveelheid spuiwater is met verdampen (investering €5.000) of omgekeerde osmose (€25.000-€30.000) te verminderen.
Een chemische combiwasser bestaat uit een wasser met zuur, een wasser met water en biofilter van wortelhout. De reductie van ammoniak is 85 procent, geur 75 procent en stof 80 procent. Deze drietrapswasser heeft drie voordelen: geen bacteriën, veel meer warmte beschikbaar en maar 54 kuub spuiwater op jaarbasis. Dat betekent minder opslagcapaciteit en veel minder kosten voor afzet of uitrijden. Er komt genoeg warmte vrij om het grootste deel van het jaar de stallen te verwarmen.
De investering is vergelijkbaar. Voor de biologische combi €40.139, voor de chemische combi €40.349. Ook de jaar kosten zijn vergelijkbaar, respectievelijk €4.052 en €4.268.

Download hier het uitgebreide advies van Inno+.
Download hier de offerte van de biologische combiwasser en hier van de chemische combiwasser.

Download hierde offerte voor de toepassing van warmteterugwinning uit een chemische combiwasser.
Download hier de offerte voor de toepassing van warmteterugwinning uit een biologische comiwasser. 
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer