Staartbijten: ondernemer maakt het verschil

Hokverrijking is enorm belangrijk om problemen met bijterij op te lossen. Maar nog belangrijker is de ondernemer, die maakt uiteindelijk het verschil. Dat zegt onderzoeker Marc Bracke van Wageningen UR op VarkensNET. Stoppen met couperen vraagt volgens Bracke een andere houding van ondernemers en is daarom controversieel.


Volgens de onderzoeker is staarten couperen meer dan door economie gedreven symptoombestrijding, het is een systeeemgebonden ziekte. "Het is eigenlijk een soort wurggreep waarin de sector en de maatschappij zitten," vertelt Bracke op VarkensNET.


Geschikt afleidingsmateriaal is volgens Bracke noodzakelijk om staarten lang te laten en cruciaal om problemen met bijterij op te lossen. "Met hokverrijking bouw je een buffer in, koop je tijd en kun je ontsporend gedrag weer op de rails zetten. Het dempt namelijk het onbehagen, het gefrustreerde gedrag. Maar een varkenshouder moet het wel willen toepassen."
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer