Mycoplasma: vroeg vaccineren

Het vroeg enten van jonge biggen is de beste manier om Mycoplasma hyopneumoniae te voorkomen. Biggen die vroeg worden gevaccineerd blijken tot het einde van de vleesvarkensperiode nog goed beschermd te zijn. Dat stelt Frédéric Vangroenweghe, veterinair adviseur voor de Benelux van Elanco Animal Health. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek uit onder meer de Verenigde Staten en Zuid-Korea.


Het Koreaans onderzoek is een vergelijking van verschillende vaccinatiemomenten. Daaruit blijkt dat vaccineren in de eerste levensweek het beste resultaat oplevert, zowel qua duur van de bescherming als voor het beperken van longletsel bij varkens aan de slachtlijn.


In het Amerikaanse onderzoek is onder meer gekeken naar een mogelijk verband tussen de afweerstoffen die biggen via de biest krijgen en een vroege enting. In de praktijk wordt beweerd dat vroeg enten geen effect heeft, als biggen via de biest beschermen krijgen. Uit de studies blijkt volgens Vangroenweghe dat de maternale afweerstoffen en de vroege vaccinatie elkaar niet tegen werken.


Mycoplasma hyopneumoniae is een ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor een deel van de longaandoeningen op varkensbedrijven. Varkens die besmet zijn met mycoplasma zijn ook gevoeliger voor andere infecties.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer