Erkenning kunstmestvervangers niet voor 2014

Staatssecretaris Bleker ziet de erkenning van kunstmestvervangers als een cruciale succesfactor voor mestverwerking. Het ziet echter geen kans op Europese erkenning vóór 2014.

Dit stelde hij op het symposium van Boerenbond Deurne in Wanroij, op 3 februari. Aan de (Europese) vertraging rondom het mestdossier is volgens de staatssecretaris niets meer te doen. Toch ziet Bleker dat ook andere EU-lidstaten dezelfde kant op willen als Nederland met geconcentreerde mineralenfracties. Voor de start van het vijfde actieprogramma in 2014 moet het volgens Bleker geregeld zijn.

Acht pilotbedrijven die reeds gestart zijn, krijgen wel een ontheffing voor het aanwenden van mineralenconcentraten als kunstmestvervanger. De staatssecretaris is in gesprek met LTO Nederland om te bekijken hoe de pilot verder verbreed kan worden.

Mineraleneconomie

Met het nieuwe mestbeleid en het verplicht verwerken van mest voor bedrijven met een overschot zijn we voplgens Bleker toe aan het creëren van ‘een mineraleneconomie, een nieuwe economische tak van export van waardevolle meststoffen’. De traditionele mestexport heeft volgens de staatssecretaris zijn langste tijd gehad.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer