Versnelde genetische vooruitgang

TOPIGS koppelt de opkomende technologie van genomic selection aan Pigbase, de databank van de fokkerijorganisatie. Pigbase bevat fenotypische informatie van bijna 23 miljoen varkens.

Met deze koppeling wordt het mogelijk om maximaal te profiteren van de voordelen die genomic selection biedt. TOPIGS verwacht hiermee de komende jaren aanzienlijke extra genetische vooruitgang te boeken.

De komende jaren investeert TOPIGS enkele miljoenen euro’s in genomic selection om zo de mogelijkheden van deze veelbelovende techniek ten volle te benutten en in te voeren in de daadwerkelijke fokkerij.

Met genomic selection is het mogelijk rechtstreeks in beeld te krijgen wat de erfelijke aanleg voor een bepaald kenmerk is. Vooral voor kenmerken die pas laat in het leven van het varken meetbaar zijn, die gerelateerd zijn aan een bepaalde sekse of die een lage erfelijkheid hebben, is het mogelijk snellere genetische vooruitgang te boeken.

Genomic selection maakt het ook mogelijk te werken met specifieke fokdoelen, zoals selectie tegen het optreden van berengeur.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer