Stinkende sluipmoordenaar

De geur van versgebakken brood, pas gemaaid gras en de smaakvolle geur van chocolade in de lokale chocolaterie. Lijnrecht tegenover die heerlijke geursensaties staan vieze zweetsokken en de indringende geur van ammoniak. Sinds kort is daar een nieuwe, penetrante geur bijgekomen: die van berenvlees.


“Oh bah! Kom eens ruiken, is dit vlees nog wel goed?” roept Marleen -mijn vriendin- vanuit de keuken. Waar ik meestal het vlees braad, is zij vandaag de kok. Met mijn neus boven de braadpan, begin ik te lachen: “Dit is nou berenvlees. Daar proef je straks niets van als het op je bord ligt.”


Helaas slaat die redenering als een tang op een varken. Wetenschappelijk gezien en bij blind proeven vanaf het bord, ‘proef’ je die geur misschien niet meer. Maar als je zelf het vlees gebakken hebt, dan zit die geur in je hoofd en krijg je hem er écht niet meer uit. En dan hopelijk alleen maar voor die avond. Ik vrees echter het ergste. Dus in plaats van te lachen, had ik eigenlijk moeten huilen.


Naast strengere eisen, hogere kosten en maatschappelijke druk heeft de sector er een sluipmoordenaar bij. Want waar VION in haar jaarverslag aangeeft dat zij berengeur-vrij kan waarborgen, heb ik -en anderen met mij- dit in de praktijk anders ondervonden.


En hoe reageren ‘onwetende’ consumenten op de geur? De eerste keer zal het ‘een foutje’ van de supermarkt zijn, maar wat als het vaker voorkomt? Blijft de consument dan varkensvlees kopen, of stapt hij over? Wat voor kettingreactie veroorzaakt het verschijnsel in het barbecue-seizoen?


Tot slot misschien wel de belangrijkste vraag: heeft de varkenssector het op tijd door? Want hoeveel slachtoffers herkennen de berengeur als dader en geven hem aan bij de vleesverkoper?


Ik vrees dat verhitte discussies over berenvlees pas ontstaan als het kwaad al is geschied. Wanneer getroffen consumenten geen varkensvlees meer kopen en de sector het grootste slachtoffer van een stinkende sluipmoordenaar wordt, die zij op aanraden van diezelfde consument zelf heeft voortgebracht.


Ja, er wordt hard gewerkt aan de aanpak van de berengeur. Maar zolang de pakkans niet 100 procent is, houd ik mijn hart vast.Sander Verwoerd
Crossmediaredacteur Varkens
 

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer