Groei+als+economische+parameter+bij+vleesvarkens
Partner De Heus

Groei als economische parameter bij vleesvarkens

Op een vleesvarkensbedrijf wordt gekeken naar diverse kengetallen. Daarbij kunnen details van grote invloed zijn op het bedrijfsresultaat. Een van deze kengetallen is de groei per dier per dag. Hoe hoger de groei van een vleesvarken, hoe meer vlees per plaats kan worden geproduceerd. Daarmee speelt het een belangrijke rol in de economie van een vleesvarkensbedrijf. De optimale groei is echter per bedrijf verschillend.

Uit recent onderzoek van De Heus komt naar voren dat we de groei onder andere kunnen verhogen door meer aminozuren aan te bieden aan vleesvarkens. In alle fases in het vleesvarkenstraject werd gemeten dat de varkens harder gaan groeien wanneer we de aminozuren in het voer verhogen. Het effect is het grootst in de startfase en neemt geleidelijk af wanneer de varkens ouder worden (zie figuur 1).

Aminozuren zijn geen goedkope grondstoffen. Daarom is het belangrijk om te kijken wat het effect van de toevoeging op voerkosten is. Het blijkt dat het, economisch gezien, het meest interessant is om in de startfase luxer te voeren. In de tussenfase en finale fase nemen de voerkosten per kilo groei namelijk toe in plaats van af.

Ondanks dat de voerprijs per 100 kilo wat hoger ligt wanneer je investeert in extra nutriënten, is het in de meeste gevallen toch het meest interessant om de groei ook in de tussenfase en de finale fase te maximaliseren. De omzetsnelheid op het bedrijf neemt daardoor namelijk toe, waardoor er per vierkante meter meer vlees kan worden geproduceerd.

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »