Varkenshouder+Essens%3A+%27Je+betaalt+nooit+te+veel+voor+stroom%27
Partner LTO Ledenvoordeel

Varkenshouder Essens: 'Je betaalt nooit te veel voor stroom'

Varkenshouder Gerry Essens is klant bij NieuweStroom. Het spreekt hem vooral aan dat de stroomprijs die hij betaalt elk uur meebeweegt met de reële prijs op de EPEX-handelsbeurs. 'Je betaalt nooit te veel', zegt hij.

Gerry Essens heeft een varkenshouderij met 430 fokzeugen in het Noord-Brabantse Gemonde. Hij heeft het bedrijf samen met zijn vrouw Mia en hun zoon Geert in een vof. Laatstgenoemde werkt daarnaast als zzp'er in de varkenshouderij.

Energie is een belangrijke kostenpost op een varkenshouderij. Essens schat dat hij jaarlijks 10.000 tot 12.000 euro kwijt is aan energie. Op het bedrijf verbruikt hij jaarlijks zo'n 120.000 kilowattuur. Het meeste stroomgebruik is voor ventilatie van de stallen. Daarnaast verbruikt het bedrijf stroom voor verlichting en elektromotoren voor het verpompen van voer, water en mest.

Het echtpaar heeft er aardigheid in om bezig te zijn met energiekosten en om uit te zoeken hoe ze daarop kunnen besparen. Ze zijn sinds enkele jaren klant van NieuweStroom. Daarvoor hadden ze altijd een contract met een vaste prijs. Toen was de perceptie van een lage prijs de belangrijkste reden om een energieleverancier te kiezen.

Een aantal punten in de werkwijze van NieuweStroom spreekt Essens aan. Een daarvan is dat hij met het werkelijke verbruik realtime meebeweegt met de echte marktprijs. Dat geeft pas het eerste beeld van hoeveel energie nou daadwerkelijk kost.

Essens: 'De prijs kan laag zijn of hoog, maar je betaalt nooit te veel. Als de prijs relatief hoog is, is dat gewoon de markt op dat moment. Gelukkig komen lagere prijzen vaker voor dan hogere prijzen. Bij NieuweStroom zijn de prijzen zoals ze zijn. Dat spreekt mij aan.' Hij vergelijkt het met de prijzen die hij voor zijn biggen ontvangt. 'Die zijn nu bijvoorbeeld lager dan vóór de corona, maar het is gewoon de markt.'

Meebewegen op de marktprijs

Bij een vaste contractprijs betaal je óf te veel óf te weinig, maar een leverancier zal nooit verlies willen draaien. Als klant betaal je dus ook een premie in die vaste prijs, als een soort verzekering. Je hebt alleen geen idee hoe de prijs werkelijk is opgebouwd. Mia Essens: 'Je weet van tevoren nooit zeker hoe de prijs zich zal ontwikkelen. Er zijn veel onzekere factoren, bijvoorbeeld de ontwikkeling van zonne- en windenergie en nu met corona. Door corona zijn de prijzen bijvoorbeeld ook weer enorm gedaald, terwijl ze al gemiddeld laag waren. Daarom houden we er niet van om van tevoren prijzen vast te leggen voor een langere periode.'

Meebewegen met de marktprijs biedt ook meer kansen om daarop in te spelen. 'We proberen daar op ons bedrijf zoveel mogelijk op te sturen', zegt Gerry Essens. Bijvoorbeeld het voeren of het vullen van voersystemen probeert hij te doen op de momenten dat de prijs laag is. Dat is vaak midden op de dag, tussen 11 uur en 4 uur. 'En het doet ons goed dat we zo ook nog meehelpen het landelijke stroomnet beter in balans te krijgen.'

Een kort lijntje

Het spreekt Essens ook aan dat hij niet gebonden is aan NieuweStroom. 'Als we willen, kunnen we direct zonder boete weg. Ook dat vind ik prettig. Ik zit aan mijn vrouw vast. Daar heb ik nog geen minuut spijt van, maar ik wil me verder niet te veel vastleggen aan anderen', lacht hij.

De ondernemer heeft, naast het kleine serviceteam, ook zijn energieadviseur als aanspreekpunt bij NieuweStroom. 'We hebben altijd contact met Mariëlle Vesters. Zo'n kort lijntje vind ik heel prettig. Dat heb je niet bij andere energieleveranciers of grote bedrijven. We kunnen haar altijd bellen of appen. Wat ze afspreekt, doet ze. Daar hou ik van.' Mia Essens vult aan: 'In de regel is het zo dat als we haar vandaag bellen of appen, we ook vandaag antwoord krijgen.'

De Essens plaatsen deze zomer zonnepanelen op een deel van hun staldaken. Ze wilden eerst wel weten wat dat voor consequenties had, bijvoorbeeld voor het terugleveren. 'Dat heeft Mariëlle duidelijk uitgelegd', blikt Gerry Essens terug. Hij is zo positief over zijn energieleverancier, dat hij collega's die vragen hebben over energie of interesse hebben in een nieuwe leverancier adviseert om NieuweStroom te bellen. 'Dan moet je Mariëlle bellen, zeg ik dan.'

Betere voorwaarden bij LTO Ledenvoordeel

Klanten van NieuweStroom betalen een prijs die is gekoppeld aan de dynamische prijzen van de daghandelsbeurs EPEX, met alleen een kleine opslag per kilowattuur per kubieke meter. Dus zonder risicopremies zoals bij vaste prijzen. Als een ondernemer dat via LTO Ledenvoordeel doet, heeft hij of zij betere voorwaarden voor die opslag.

De daghandelsbeurs was de afgelopen zes jaar tussen de 5 en 20 procent goedkoper voor stroom en tussen de 5 en 28 procent voor gas, in vergelijking met de beurs waar vaste prijzen worden verhandeld. Ook geeft de daghandelsbeurs de mogelijkheid om vraag en aanbod beter af te stemmen, zodat het landelijke stroomnet beter in balans is. En dat is cruciaal voor de energietransitie.

• Bestel hier

Over LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »