Sneltest+vergemakkelijkt+diagnose+van+geboortediarree
Partner Ceva Santé Animale

Sneltest vergemakkelijkt diagnose van geboortediarree

Kennis van de ziekteverwekkers betrokken bij geboortediarree is noodzakelijk voor een gerichte behandeling en preventie. Gebruik van een snelle antigeentest laat toe de betrokken ziekteverwekkers ter plaatse op het bedrijf te identificeren.

Tijdens de eerste levensdagen zijn biggen zeer vatbaar voor diarree. Dit kan leiden tot grote economische verliezen als gevolg van toegenomen sterfte, verminderde groei en een verhoogd antibioticagebruik.

Verschillende bacteriële en virale ziekteverwekkers zoals enterotoxigene E. coli, Clostridium perfringens en het rotavirus kunnen hierbij betrokken zijn. Kennis van de betrokken ziekteverwekkers maakt gerichte behandeling en preventie mogelijk en gebeurt meestal door laboratoriumonderzoek op mestmonsters.

Maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een snelle antigeentest, een methode die vergelijkbaar is met de zelftesten die beschikbaar zijn voor het aantonen van een coronabesmetting bij de mens. Deze sneltest spoort de aanwezigheid op van Clostridium perfringens, het rotavirus en de aanhechtingsfactoren F4, F5 en F41 van E. coli in mestmonsters van biggen met diarree. Het voordeel is dat deze test ter plaatse op het varkensbedrijf kan worden uitgevoerd en dat de resultaten al na tien minuten bekend zijn.

Meer weten over de snelle antigeentest voor geboortediarree?

Merkt u geboortediarree op bij de pasgeboren biggen? Vraag een onderzoek aan via uw bedrijfsdierenarts of neem contact op met Ceva.

Over Ceva Santé Animale

Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...

Lees verder »