Een+vlot+werpproces%3A+de+voordelen+en+factoren+die+invloed+hebben
Partner ForFarmers

Een vlot werpproces: de voordelen en factoren die invloed hebben

Na een draagtijd van 115 dagen is het voor de zeug zover, het werpen staat voor de deur! ‘Een goede start is het halve werk!’ Het is voor de zeug, haar biggen én voor jou als varkenshouder belangrijk dat het werpproces soepel verloopt.

De energiehuishouding van de zeug speelt hierin een grote rol. Werpen duurt gemiddeld 3-5 uur. Is de zeug wat onrustig? Dan kan het weleens langer duren en dat verhoogt het risico op doodgeboren biggen. Zorg daarom voor een rustige omgeving en help de zeug waar mogelijk.

Wat zijn de voordelen van een vlot werpproces?

Het totaalaantal geboren biggen neemt de laatste jaren toe. Daarmee duurt ook het geboorteproces langer. Uit Agroscoop, het managementsysteem van ForFarmers, blijkt de relatie tussen het aantal geboren biggen en het aantal doodgeboren biggen.

• Klik hier voor een opsomming van de voordelen van een vlot werpproces

Bij het toenemen van het aantal geboren biggen wordt het dus nóg belangrijker dat het geboorteproces vlot verloopt. Ook de uitval voor het spenen is lager bij een vlot geboorteproces, de biggen worden sneller geboren worden en de zeugen blijven fitter. Benieuwd wat wordt verstaan onder een vlot geboorteproces? Lees meer over de lengte van het geboorteproces en de tijd tussen de biggen in ons artikel over geboorte en biest.

Welke factoren hebben invloed op het werpproces van de zeug?

In het artikel over dracht heb je kunnen lezen dat het belangrijk is om al tijdens het begin van de dracht een conditiebeoordeling uit te voeren. Als er overmatig conditieverlies was bij de vorige lactatie en onvoldoende herstel tijdens de dracht kan dit zorgen voor een tegenvallend resultaat.

• Klik hier om te zien welke factoren invloed hebben op het werpproces van de zeug

Tijdens de dracht kan gestuurd worden op de verhouding lysine/EW, zodat de zeug met een goed energieniveau en voldoende spekdikte begint aan het werpen en de lactatie. Het is goed om te weten welke factoren invloed hebben op het werpproces, zodat hier waar mogelijk ook op gestuurd kan worden.

Wat is de invloed van voer en water op het werpen van de zeug?

Uit onderzoek blijkt dat een hogere energievoorziening van de zeug vlak voor werpen leidt tot een sneller geboorteproces. Zorg ervoor dat de zeug kort voor werpen nog voer opgenomen heeft. Robbert Jacobs, technisch specialist zeugen, vertelt op onze website over de juiste voersamenstelling, het voerniveau en de wateropname.

Wat is belangrijk bij de overgang van biest naar melkproductie?

Tijdens het laatste deel van de dracht gaat de zeug biest ontwikkelen. Zodra het werpproces nadert heeft de zeug gemiddeld 3 kg biest. Gedurende het werpproces loopt de biestkwaliteit terug. De toegenomen worpgroottes en het hierdoor langer duren van het werpproces vragen om een goede aanpak rondom werpen. Hierdoor worden ook de laatst geboren biggen voorzien van voldoende goede kwaliteit biest.

• Klik hier voor tips van onze specialist bij de overgang van biest naar melkproductie

Lees meer over wat biest is en het stimuleren van de biestproductie in ons artikel over geboorte en biest. Of bekijk de FFlog van biggenspecialist Frank Haanschoten over biestmanagement.

Vraag nu een biestscore voor jouw biggen aan

Benieuwd of de biggen op jouw bedrijf voldoende biest opnemen? Vraag vrijblijvend een biestscore aan.

Over ForFarmers

ForFarmers (Lochem, Nederland) is een internationaal opererende voeronderneming die complete voeroplossingen biedt voor de (biologische)...

Lees verder »