Gezondheidsproblemen+in+de+biggenstal%3F+Controleer+op+griep
Partner Ceva Santé Animale

Gezondheidsproblemen in de biggenstal? Controleer op griep

De gezondheid van de gespeende biggen staat vaak onder druk. Oorzaken voor een verhoogd risico op infecties zijn onder andere de hoge productiviteit van zeugen, een verminderde biestopname per big, de jonge speenleeftijd en de reductie van het antibioticagebruik.

Griep is een risicobron voor het ontwikkelen van andere infecties. Het virus zorgt ervoor dat andere kiemen, die onder normale omstandigheden weinig ziekmakend zijn, nu wel veel schade kunnen veroorzaken.

Het griepvirus is een primaire ziektekiem. Het komt het varken binnen via de neus-keelroute en hecht zich vast aan de oppervlaktecellen in de luchtpijp en de diepere luchtwegen. De afweerreactie die daardoor tot stand komt, leidt tot een opstapeling van dode cellen in de luchtwegen, slijmproductie en de productie van bloedstollingseiwitten en ontstekingsstoffen die op hun beurt een verstopping van de luchtwegen en een verminderde zuurstofuitwisseling veroorzaken. Er ontstaat een ideale voedingsbodem waarin bacteriën zich kunnen vermeerderen.

Een infectie met het griepvirus bij varkens zorgt voor een betere aanhechting en vermeerdering van Streptococcus suis (S.suis). Het griepvirus helpt de kiem gemakkelijker vanuit de longen de bloedbaan binnen te dringen en zo bloedvergiftiging met de typische zenuwsymptomen en plotse sterfte te veroorzaken.

Griep in combinatie met de ziekte van Glässer

Zowel griep als de ziekte van Glässer zorgen voor vergelijkbare symptomen zoals hoge koorts, hoest en ademnood. Dit bemoeilijkt de diagnose. Een co-infectie van het griepvirus en Glässerella parasuis, de bacterie die de ziekte van Glässer veroorzaakt, zorgt ook voor meer ernstige klinische symptomen en longletsels. De koorts is vaak hoger en blijft langer aanwezig.

Bovendien is het griepvirus slechts korte tijd, drie tot vier dagen, na het optreden van de eerste klinische symptomen aantoonbaar. Dit maakt dat de verkeerde ziekteverwekker als hoofdverdachte kan worden aangeduid. Vaak zijn meerdere monsternames en onderzoeken nodig om de primaire ziekteverwekker te identificeren.

Conclusie

  • Gezondheidsproblemen bij de gespeende biggen zijn vaak complex door de interactie tussen verschillende ziekteverwekkers.
  • Het griepvirus speelt, net zoals PRRSv, een primaire rol bij gezondheidsproblemen bij gespeende biggen. Verschillende studies tonen aan dat het griepvirus bacteriële infecties versterkt.
  • Bij aanhoudende gezondheidsproblemen bij de gespeende biggen loont het de moeite om te onderzoeken of er een onderliggend griepprobleem aanwezig is. Praat erover met uw dierenarts.
     

Bronnen:
• Pomorska-Mol et al. BMC Vet Res. 2017; 13: 376
• Lin et al. (2015). PLoS ONE 10(4): e0124086. doi:10.1371/journal.pone.0124086
• Meng et al. (2015). Infect Immun. 2015 Jul; 83(7):2806-15
• Wang et al. (2013). Infect Immun. 2013 Dec;81(12):4498-508

Over Ceva Santé Animale

Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...

Lees verder »