Injectie+met+ijzerproduct+op+basis+van+gleptoferron+meest+effectief
Partner Ceva Santé Animale

Injectie met ijzerproduct op basis van gleptoferron meest effectief

Varkenshouders geven pasgeboren biggen tijdens de eerste levensweek een ijzerinjectie om bloedarmoede te voorkomen. Ceva Santé Animale deed onderzoek naar de effectiviteit van ijzerpreparaten op basis van gleptoferron en ijzer-dextraan. Ze onderzocht ook de meest effectieve manier van toedienen: een traditionele naaldinjectie of naaldloze injectie.

Biggen worden geboren met een laag ijzergehalte in het bloed. Via de zeugenmelk krijgen biggen te weinig ijzer als voedingsstof binnen. Omdat biggen in de eerste levensweken juist een groeiende behoefte aan ijzer hebben, geeft vrijwel elke varkenshouder haar biggen één van de vele ijzerproducten voor biggen. Daarmee voorkomen ze groeivertraging en een verstoorde werking van het afweersysteem in het verdere leven van de dieren. IJzerproducten kunnen ijzer in de vorm van gleptoferron of ijzer-dextraan bevatten.

Ceva deed onderzoek op 21 Nederlandse boerderijen verspreid over verschillende regio’s. Ze onderzocht daar het hemoglobinegehalte (Hb) van steeds 30 biggen per bedrijf. Daarbij ging het om biggen uit verschillende worpen. In elk nest werd een lichte, een gemiddelde en een zware big geselecteerd. Het Hb-gehalte van de biggen werd direct op de boerderij gemeten met een draagbaar meettoestel. In totaal ging het om 630 biggen.

De veehouderijen uit het onderzoek gebruikten verschillende ijzerpreparaten op basis van gleptoferron of ijzer-dextraan. Ook de manieren waarop ze ijzer toedienden was verschillend. Een deel gebruikte de traditionele injectiespuit met naald, een ander deel gebruikte de naaldloze injectie. Voor de uitkomsten van het onderzoek werden de dieren ingedeeld in drie categorieën: bloedarmoede (Hb-spiegel <90 gram/liter), een suboptimale Hb-spiegel (=90 gram/liter - <110 gram/liter) en een optimale Hb spiegel (= 110 gram/liter).

Gezondheidsvoordelen door juiste ijzerpreparaat en toediening

Een ijzerproduct op basis van gleptoferron toedienen via een injectienaald blijkt verreweg de meest effectieve methode om bloedarmoede te voorkomen. Biggen die een ijzerpreparaat op basis van gleptoferron via een injectienaald kregen toegediend, hadden meer dan tweemaal minder vaak bloedarmoede dan biggen die een ijzerproduct op basis van ijzer-dextraan op dezelfde manier toegediend kregen.

Bij biggen die behandeld werden met een ijzer-dextraan kwam bloedarmoede in 12,9 procent van de gevallen voor, terwijl dat bij gleptoferron slechts bij 5,1 procent van alle biggen het geval was. Biggen die gleptoferron via de injectienaald kregen, hadden bovendien het vaakst een optimaal Hb-gehalte. Van de biggen behandeld met gleptoferron had 62,6 procent een optimaal Hb-gehalte in het bloed, tegenover slechts 47,6 procent van de biggen die ijzer-dextraan op dezelfde manier kregen.

Uit het onderzoek van Ceva blijkt dus dat veehouders grote gezondheidsvoordelen kunnen behalen door ijzerproducten op basis van gleptoferron toe te dienen via de traditionele injectienaald. Op de verpakking of in de bijsluiter van ijzerproducten staat vermeld of het gebruikte ijzerpreparaat op basis van ijzer-dextraan of gleptoferron is.

Over Ceva Santé Animale

Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...

Lees verder »