Zo+maak+je+van+biggen+mooie+vleesvarkens
Partner De Heus

Zo maak je van biggen mooie vleesvarkens

Op het SPF-onderzoekscentrum van De Heus, De Elsenpas, groeien gespeende biggen in vijf weken van 9,1 kilogram naar 29,7 kilogram (587 gram/dag groei) met 0,3 procent sterfte en 1,4 procent individueel behandelde biggen.

Deze hoge groei wordt in de vleesvarkensfase doorgezet met ruim 1.100 gram per dag en een voederconversie rond de 2,3. Wij hebben een aantal succesfactoren voor deze prestaties voor je op een rijtje gezet.

1. Goede in- en externe bioveiligheidsmaatregelen

Om te voorkomen dat ziekteverwekkers het bedrijf binnendringen, zijn externe bioveiligheidsmaatregelen erg belangrijk. Bovendien moet de interne verspreiding voor de aanwezige bedrijfspathogenen zoveel mogelijk worden beperkt.

Pas daarom maatregelen toe, zoals goede werkroutes (van jonge naar oude dieren) en gebruik aparte materialen (met onderscheidende kleuren) voor de verschillende diercategorieën. Het gebruik van bioveiligheidsprotocollen met duidelijke werkinstructies is een goede manier om zowel de interne als externe biosecurity te borgen.

2. Hoge voeropname voor het spenen

Een hoge colostrum- en melkopname is voor pasgeboren biggen de beste manier om tijdens de kraamfase te groeien. Voor een goede speenovergang is het echter ook belangrijk dat biggen niet-melk grondstoffen leren verteren. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat een hoge voeropname voor het spenen resulteert in een goede voeropname na het spenen.

De Heus - Voederconversie en groei - Figuur 1
De Heus - Voederconversie en groei - Figuur 1 © De Heus

Daarnaast kan een goede voeropname voor het spenen ook mogelijke latere problemen voorkomen, zoals oornecrose (Figuur 1). Voor een hoge voeropname voor het spenen is het belangrijk om eerst hoogwaardige premium biggenvoeders in te zetten en pas over te schakelen naar aansluitend gangbaar biggenvoer zodra het kan. Daarnaast kan het gebruik van verrijkingsmateriaal, zoals deBaby Big XL de voeropname van biggen nog extra stimuleren.

Bekijk hier ook de andere succesfactoren


Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »