Neem+timing+vaccinatieschema+onder+de+loep+bij+problemen+met+circo
Partner MSD Animal Health

Neem timing vaccinatieschema onder de loep bij problemen met circo

Recent heerst er enige onduidelijkheid over de werkzaamheid van het PCV-2a (circovirus)-vaccin tegen andere stammen van het virus. Daarom klopten we aan bij professor Quim Segalés voor meer informatie. Quim Segales is professor aan de veterinaire Universiteit van Barcelona en is een ware autoriteit op het gebied van varkensziekten.

Wat vindt u het belangrijkst voor een gezonde en goed werkende varkenshouderij?

'Wel, ik zou dan diagnostiek zeggen en vooral diagnostiek bij varkensbedrijven waar men merkt dat de vaccinatie minder vlot verloopt en waar varkens nog steeds zwaar ziek vallen. Het sleutelwoord voor mij is daar: vaccinatieschema.'

De laatste tijd heerst de opvatting dat vaccins tegen PCV-2a niet zo goed zouden werken tegen andere stammen zoals de PCV-2b- en d-stam, klopt dit?

'Vaccins gebaseerd op de stam PCV-2a zijn wel degelijk in staat om tegen een infectie van andere stammen te beschermen. De genotypevariëteiten zullen in de toekomst waarschijnlijk nog toenemen, maar uit onze huidige data en studies kunnen we concluderen dat er kruisimmuniteit bestaat tussen de voornaamste genotypes (PCV-2a, PCV-2b, en PCV-2d) waardoor we bescherming op basis van PCV-2a vaccins kunnen bieden. Maar het is mogelijk dat in de toekomst er nog vaccins zullen verschijnen gebaseerd op andere genotypes of zelfs een combinatie van genotypes. Natuurlijk zal het dan belangrijk zijn om hun prestaties naast elkaar te gaan vergelijken.'

Maar in essentie beschermen de huidige vaccins tegen circo ook tegen andere stammen. Dat is duidelijk. Wat bedoelde u dan met het vaccinatieschema?

'Wel, als het dan toch ergens misloopt, dan wordt de timing van de vaccinatie samen met de dierenarts best opnieuw onder de loep genomen. Nagaan wanneer de gelten en zeugen gevaccineerd worden en of dat de biggen vroeg genoeg hun vaccin krijgen enzovoort. Daarbij moet men ook overwegen om PCV-2 of de antilichamen tegen circo te monitoren door een PCR-test of in het tweede geval door een Elisa-test. Tenslotte is het ook cruciaal om na te gaan of er geen co-infecties de immuniteit tijdens de vaccinatie aantasten.'

Bekijk het interview in onderstaande video!


Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »