Grip+op+het+Horsens%2Dvirus+in+Denemarken
Partner MSD Animal Health

Grip op het Horsens-virus in Denemarken

Deense varkenshouders werden in 2019 opgeschrikt door een nieuwe besmettelijke variant van het PRRS-virus. Bedrijven waren daar voornamelijk PRRS-vrij en vaccineerden niet tegen deze ziekte. Inmiddels is de situatie weer relatief stabiel, maar waakzaamheid blijft geboden. Hoe heeft de sector in Denemarken grip gekregen op deze extreem besmettelijke recombinant?

In het vorige artikel van MSD Animal Health Nederland heeft u kunnen lezen over de uitbraak van het Horsens-virus in Denemarken. Hoewel de uitbraak na twee jaar onder controle lijkt, zijn de Deense dierenarts Jakob Korsgaard van Q-Vet en zijn collega's nog steeds alert.

'Goede monitoring blijft belangrijk en daarnaast natuurlijk goede biosecuritymaatregelen. Met name het naleven van strikte quarantaineprotocollen van aangekochte gelten is van groot belang. Na vaccinatie moeten deze dieren de tijd krijgen om voldoende immuniteit op te kunnen bouwen voordat ze bij de groep worden geplaatst', aldus Korsgaard.

Alertheid geboden

De dierenarts omschrijft de huidige situatie als relatief stabiel, maar benadrukt dat alertheid en extra maatregelen voorlopig nog nodig zijn. 'Deze recombinant is vele malen besmettelijker dan het traditionele PRRS-virus. Dus zodra je verslapt, ligt een nieuwe uitbraak zomaar op de loer', aldus Korsgaard, die tijdens de uitbraak verschillende varkenshouders heeft geadviseerd en geholpen om de situatie op hun bedrijf weer onder controle te krijgen.

'We hadden te maken met een nieuwe, onbekende stam van het PRRS-virus. Dat wisten we eigenlijk al voor de sequentieanalyse dat bevestigde. De symptomen waren namelijk veel heftiger. Vooral gelten werden echt flink ziek. En het virus verspreidde zich in opvallend vlot tempo', weet Korsgaard nog goed.

'Omdat we niet wisten waarmee we precies te maken hadden, kozen we er min of meer noodgedwongen voor om het virus onder de besmette groepen te laten uitzieken, zodat de dieren een natuurlijke immuniteit konden opbouwen. Maar de impact van deze variant van het PRRS-virus op de gezondheid van de dieren was groter dan we hadden kunnen vermoeden', legt de dierenarts uit.

Niet van vaccin wisselen

'Dat zagen we al snel terug in de productiecijfers. Het kan vandaag de dag nog steeds een keuze zijn om bij een nieuwe uitbraak het virus gecontroleerd rond te laten gaan, maar bij dit type virus geef ik daar beslist niet de voorkeur aan', stelt Korsgaard.

De voorkeur van de Deense dierenarts gaat zonder meer uit naar het vaccineren met een betrouwbaar, levend vaccin dat niet erg spreidt. 'Op die manier kunnen de dieren immuniteit opbouwen en hoeven ze de ziekte niet door te maken. Wanneer je vaccinatie combineert met strikte quarantaineprotocollen, sluit je al veel risico's uit.'

En het kleine risico op het ontstaan van een schadelijke recombinant kun je volgens Korsgaard aanzienlijk verkleinen door binnen de bedrijven niet van vaccins te wisselen. 'We weten dat het gebruik van verschillende soorten levende vaccins binnen een groep een verhoogd risico kan geven op het ontstaan van recombinanten. Dat risico moet je met een ziekte als PRRS gewoon helemaal niet willen nemen.'

• Lees meer over PRRS-vrij

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »