PRRS%3A+zeer+besmettelijk+en+lastig+te+diagnosticeren
Partner MSD Animal Health

PRRS: zeer besmettelijk en lastig te diagnosticeren

Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS) is zeer besmettelijk, hardnekkig en ook nog eens lastig te diagnosticeren. Gelukkig weten we inmiddels steeds meer over PRRS en de verspreiding hiervan, waardoor het virus beter onder controle te houden is. Nieuwsgierig hoe u de gevolgen van een uitbraak zo veel mogelijk kunt beperken? Of nog beter: hoe u de kans op een uitbraak zoveel mogelijk verkleint? U leest het in dit artikel!

PRRS leidt vaak tot ernstige vruchtbaarheids- en luchtwegproblemen. Het verraderlijke aan dit schadelijke virus is dat het zich in allerlei zeer uiteenlopende symptomen kan uiten, die ook het gevolg van andere aandoeningen zouden kunnen zijn. Bloedonderzoek is dus nodig om er zeker van te zijn of er sprake is van PRRS. In die tussentijd verspreidt de slopende virusziekte zich vaak razendsnel door het bedrijf.

'Bij de verdenking van PRRS is het van het grootste belang om meteen in actie te komen om verdere verspreiding en gevolgschade zoveel mogelijk te voorkomen. PRRS tast namelijk ook de afweer van de dieren aan, waardoor ze bovendien vatbaarder worden voor andere ziektes', aldus varkensdierenarts Marc Schyns van MSD Animal Health. 'Zorg ervoor dat zieke dieren meteen worden gescheiden van de gezonde en schroef de biosecurity op daar waar je kan. De infectie wordt namelijk niet alleen via zieke dieren en dragerdieren overgebracht, maar ook via besmette voorwerpen die zowel van binnen als van buiten kunnen komen en zelfs via de lucht.'

Aanvullend onderzoek nodig

Wanneer uit een bloedmonster blijkt dat er inderdaad sprake is van het PRRS-virus, pleit Marc voor een aanvullend onderzoek: een zogenaamde sequentie analyse. 'Hoe meer je weet over het virus en vooral over waar het vandaan komt, hoe gerichter je het kunt bestrijden en een nieuwe uitbraak kunt voorkomen. Een sequentie analyse maakt niet alleen het onderscheid tussen een vaccin- of veldvirus, maar maakt ook duidelijk of het om dezelfde virusstam gaat dat eerder op het bedrijf is gevonden of dat het om een andere stam gaat. Je kunt op die manier mogelijk herleiden waar het virus vandaan is gekomen en dus ook gericht maatregelen treffen om een volgende uitbraak te voorkomen.'

Goede totaalaanpak nodig

Hoewel PRRS een lastig virus blijft om grip op te krijgen, lukt dat dankzij een groeiende kennis gelukkig steeds beter. Daarnaast is er een vaccin tegen PRRS, dat tegenwoordig zelfs naaldloos kan worden toegediend. 'Het naaldloze PRRS-vaccin is zonder meer een grote stap voorwaarts geweest, maar bij PRRS draait het altijd om een totaalaanpak', aldus Marc. 'Het vaccin is een belangrijk hulpmiddel, maar het is niet de oplossing. Om PRRS de baas te blijven en om de schade zoveel mogelijk te beperken, is een goede totaalaanpak en continue alertheid nodig. Er zijn vele factoren die een rol spelen en waar een varkenshouder zelf invloed op uit kan oefenen. Een hele belangrijke is dat zieke dieren en verspreiders zo snel mogelijk worden opgemerkt, worden geïsoleerd en pas teruggaan naar de groep wanneer zij helemaal geen virus meer uitscheiden. Ook een consequente toepassing van het all-in, all-out principe verkleint de kans op verspreiding. En zijn de looplijnen zodanig dat een big zo min mogelijk virus tegenkomt? En is de biosecurity zowel intern als extern helemaal tiptop of zijn daar nog verbeteringen aan te brengen? PRRS is een zeer besmettelijke virusziekte die op vele manieren binnen kan komen, maar gelukkig hebben we steeds meer kennis en hulpmiddelen in handen om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.'

Klik hier voor meer informatie over PRRS

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »