Vanaf+nu+naaldloos+vaccineren+tegen+lawsonia+mogelijk
Partner MSD Animal Health

Vanaf nu naaldloos vaccineren tegen lawsonia mogelijk

De registratie voor naaldloze PIA-vaccinatie in de huid is goedgekeurd. Daardoor is het vanaf nu mogelijk varkens met de IDAL te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis, in de volksmond PIA genoemd. Gelijktijdig naaldloos beschermen tegen PIA en circo kan door de PIA-vaccinatie op te lossen in de Porcilis PCV-ID.

De PIA vaccinatie kan vanaf 3 weken leeftijd in de huid worden toegediend met de IDAL. Daarmee wordt 0,2 mililiter vaccin in de huid gebracht. Varkenshouders krijgen op deze manier een extra diervriendelijke mogelijkheid hun dieren tegen PIA te beschermen.

Het welzijn van boer en dier staat bij MSD Animal Health centraal. Met deze nieuwe registratie wordt het aantal ziektes waartegen met IDAL kan worden beschermd uitgebreid naar vijf: circo, mycoplasma hyopneumoniae, PRRS en PIA.

Diervriendelijke alternatieven

Door deze nieuwe naaldloze huidvaccinatie wordt het voor varkenshouders steeds gemakkelijker om varkens op een diervriendelijke manier te beschermen. Het in de huid vaccineren van biggen geeft een effectieve bescherming en het overdragen van ziektekiemen via een naald is uitgesloten. MSD Animal Health werkt hiermee aan een naaldloze toekomst voor de varkenshouderij.

PIA komt voor op bijna alle varkensbedrijven in Nederland en leidt tot vaak onzichtbare schade, zoals een slechtere voederconversie en groei. Schade door PIA kost gemiddeld 3 tot 5 euro per varken. Wanneer het acute sterfte veroorzaakt, frustreert het de varkenshouder, omdat het vaak de bijna slachtrijpe dieren zijn die plotsklaps neervallen. Maar deze schade is in euro’s een stuk minder dan de niet-zichtbare gevolgen van PIA. Door te vaccineren tegen Lawsonia intracellularis kan deze schade significant worden beperkt.

• Lees meer over PIA

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »