Gezonde+darm+zet+PIA+buitenspel
Partner De Heus

Gezonde darm zet PIA buitenspel

Vraag een vleesvarkenshouder wat momenteel het grootste diergezondheidsprobleem is en het antwoord zal heel vaak PIA zijn. Deze darmaandoening steekt de laatste jaren steeds vaker de kop op.

Als gevolg van wetgeving zijn gehaltes van koper en zink verder verlaagd en daardoor krijgt de bacterie Lawsonia intracellularis steeds vaker vat op varkens. Uit onderzoek aan de slachtlijn blijkt dat het merendeel van de vleesvarkens in Nederland op enig moment besmet is geweest.

• Vraag het gratis proefpakket aan


Om PIA een halt toe te roepen, is het mogelijk te vaccineren. Maar er zijn daarnaast ook andere mogelijkheden om PIA tegen te gaan. Met vaccineren alleen wordt de oorzaak van het probleem namelijk niet voldoende aangepakt.

Grove vezels zijn belangrijk, omdat ze het immuunsysteem voeden en het darmslijmvlies gezond houden. Door vezels niet fijn te malen, maar wat grover te walsen, is het mogelijk om PIA-problemen fors te reduceren

Ruud Bens, nutritionist bij De Heus Voeders

Het is namelijk vooral de uitdaging om de darm van het varken zo gezond te houden dat de gevreesde bacterie geen vat krijgt op het dier. Dat kan worden bereikt door de juiste voeders in te zetten.

Fijne én grove deeltjes

Om PIA te tackelen, is het belangrijk om een goed verteerbaar voerpakket samen te stellen waardoor de darm minder onder druk staat. Dit begint allemaal bij een optimale maaggezondheid. Daarbij speelt maalfijnheid een belangrijke rol.

Eiwitbronnen moeten bijvoorbeeld heel fijn zijn gemalen voor een goede opname in de dunne darm. Voor andere grondstoffen, zoals vezels, is juist een wat grote deeltjesgrootte gewenst, zodat deze in de maag en dikke darm hun werk kunnen doen. De Heus realiseert dat met de Matrix-walstechnologie.

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »