Hoe+houd+ik+bedrijf+en+werk+voor+medewerkers+interessant%3F
MSD Animal Health

Hoe houd ik bedrijf en werk voor medewerkers interessant?

Martien van Kempen uit het Limburgse Leunen is een van de deelnemers van de eerste groep die in januari is gestart met de studiereeks Strategisch Leiderschap ontwikkeld door Dierenartsencombinatie ZuidOost en MSD Animal Health.

In 1994 nam Van Kempen het gemengde bedrijf van zijn ouders over. Zijn pluimvee- en varkensbedrijf telt nu tien medewerkers. 'Hoewel ik diergezondheid vanzelfsprekend ook interessant vind, heb ik mij vooral vanwege de onderdelen personeelsmanagement en leiderschap voor deze studiereeks aangemeld', licht de Limburgse ondernemer toe.

'Ik ben letterlijk opgegroeid tussen de varkens en kippen. Het reilen en zeilen is mij als het ware met de paplepel ingegoten. Vanwege de groei van het team worstel ik met de nodige vraagstukken op het gebied van personeelsmanagement, vandaar dat ik mij heb opgegeven voor deze studiereeks.'

Meer personeelsleden

Het personeelsbestand van Van Kempen is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. 'Vroeger werkte ik met één of twee medewerkers. Dan zit je nog letterlijk samen aan de kantinetafel en zijn de lijnen kort. Je weet wat er speelt bij je mensen, waar ze tegen aanlopen, welke uitdaging ze nodig hebben en noem maar op', zegt hij.

'Als je bedrijf groeit, wordt dat lastiger, vooral wanneer je, zoals bij ons, ook nog met verschillende locaties te maken hebt. Hoe houd je dan feeling met iedereen? Ik heb echt geen klagen: ik heb goede mensen en we weten hen gelukkig ook aardig te behouden, maar ik worstel wel met de vraag hoe ik het bedrijf en het werk voor iedereen interessant kan houden. En hoe blijf je de juiste mensen aantrekken? Hoe weet je of ze goed passen bij jou en je team? En hoe ga je om met onderlinge verschillen?'

Afwisseling

De pluimvee- en varkenshouder heeft twee van de vier trainingsdagen achter de rug. Wat is zijn eerste indruk? 'Ik vind het erg leerzaam. De opzet is ook erg leuk, want hoewel mijn interesse vooral uitgaat naar het onderdeel leiderschap, maakt de afwisseling met onderwerpen over diergezondheid het leuk', zegt hij.

'Wat ik ook een plus vind, is dat we allemaal dezelfde achtergrond hebben en elkaar dus goed begrijpen. Als je op een varkensbedrijf werkt, loop je tegen andere dingen aan dan wanneer je bijvoorbeeld in de tuinbouw werkt. We zijn allemaal sectorgenoten en herkennen veel in elkaars problematiek en kunnen goed met elkaar meedenken', legt Van Kempen uit.

'Toch zijn er ook verschillen hoor. Het maakt natuurlijk best veel uit of je bijvoorbeeld op een varkensbedrijf met twee medewerkers of met twintig medewerkers werkt. Maar ook die verschillen zijn weer interessant en daar haal je weer nieuwe inzichten uit.'

Biosecurity

De opleiding is gestart met een inleiding over biosecurity. Een van de dierenartsen die de inleiding verzorgt, is Anne Staadegaard van Dierenartscombinatie ZuidOost, tevens de dierenarts op het zeugenbedrijf van Van Kempen.

'Ik zie dat vooral als voordeel. Het is makkelijker om de kennis straks in de praktijk levendig te houden met iemand die de opleiding en opzet ervan ook kent. En het scheelt dat we een goede band met elkaar hebben', vindt de pluimvee- en varkenshouder.

Feedback

'Ik heb Anne naar aanleiding van een van de opleidingsdagen om feedback op mijn functioneren gevraagd. Niet alleen de feedback van je eigen medewerkers, maar ook de feedback van je eigen dierenarts op je manier van werken en samenwerken kan je veel waardevolle inzichten opleveren', vindt Van Kempen.

In een volgend artikel kunt u lezen hoe dierenarts Anne Staadegaard de eerste bijeenkomsten van de studiereeks heeft ervaren en hoe zij de theorie samen met deelnemer en klant van de praktijk Martien van Kempen in de praktijk brengt.

Coronamaatregelen

De studiereeks is op dit moment tijdelijk stilgelegd wegens de coronamaatregelen.

Wilt u meer weten over de studiereeks Strategisch Leiderschap? Neem dan contact op met het varkensteam van MSD Animal Health via (0485) 585272 of stuur een e-mail naar msdahsecretariaat@merck.com.

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »