Upgrade+Idal+3G+naar+3G%2B%3A+nu+nog+meer+mogelijkheden
Partner MSD Animal Health

Upgrade Idal 3G naar 3G+: nu nog meer mogelijkheden

Ruim twintig jaar geleden deed de introductie van de Idal nogal wat stof opwaaien. Is het wel mogelijk om met zo weinig vaccinvloeistof een net zo goede bescherming op te wekken? Inmiddels heeft de Idal zich bewezen en willen varkenshouders die eenmaal naar naaldloze vaccinatie zijn overgestapt, nooit meer anders. En het wordt alleen nog maar beter, want de nieuwste update brengt een aantal waardevolle verbeteringen met zich mee.

Ton van der Ven is een van de Idal Farm Advisors van MSD Animal Health die de Idal-demonstraties verzorgt. Hij heeft, voordat hij bij MSD Animal Health in dienst kwam, jarenlang op een groot varkensbedrijf gewerkt. Het bedrijf waar hij werkte, was een van de eerste bedrijven die de Idal in gebruik nam. 'Het is natuurlijk anders dan vaccineren met een naald, maar ik kreeg er al snel handigheid in', herinnert Van der Ven zich nog goed.

'Het was allemaal even wennen, maar al snel waren we blij dat we de overstap hadden gemaakt: geen risico op infectieoverdracht via de naald, minder stress bij de dieren en minstens even efficiënt. Na de 2G volgde in 2018 de 3G. Dat verschil konden we goed merken. De accu van de 2G's waren namelijk vrij snel leeg. Je kon er ongeveer vijfhonderd doses mee doen, maar met de 3G wel tweeduizend! Daarnaast is de Idal op ergonomisch vlak sterk verbeterd, het apparaat ligt net even wat prettiger in de hand.'

Zijn jarenlange praktijkervaring met de Idal komt Van der Ven nog elke dag van pas in zijn huidige werk als Idal Farm Advisor van MSD Animal Health. 'Ik noem mezelf ook wel eens Idal-ambassadeur, want ik ben nog altijd oprecht enthousiast over de Idal en eerlijk gezegd best trots op hoe we de Idal in relatief korte tijd hebben doorontwikkeld. De Idal kreeg namelijk al snel een 'broertje': de Idal Twin. Daarmee kun je in één handeling twee en tegenwoordig zelfs drie vaccins geven. En nu is er dus de 3G+, waarbij de gebruiker nog meer gebruikersgemak zal ervaren', belooft Van der Ven.

Meer modaliteiten

In de Idal 3G+ is een trilfunctie ingebouwd. Is het flesje vaccinvloeistof bijna leeg, dan geeft de Idal een trilsignaal af. 'De varkenshouder kan het flesje dus tijdig vervangen door een vol flesje. Dat voorkomt dat je lucht gaat aanzuigen en het apparaat opnieuw moet opstarten. Je kunt dan dus in één ruk door', aldus Van der Ven, die daarbij benadrukt dat opnieuw opstarten en reinigen altijd moet wanneer je met een ander vaccin gaat werken.

'Hygiëne is ontzettend belangrijk. Bij aanvang van een vaccinatiesessie en bij het afsluiten moet het toestel altijd worden gereinigd, dat wil zeggen: intern worden gespoeld. Ook moet het toestel altijd schoon worden opgeborgen, bij voorkeur met vloeistof in de leidingen. Dat verlengt de levensduur van het apparaat', legt Van der Ven uit. Wanneer de Idal moet worden gereinigd, wordt in de 3G+ op het display aangegeven. 'Handig, want mocht je het reinigen dreigen te vergeten, dan attendeert het apparaat je er dus op.'

Verschillende talen

Een andere belangrijke verbetering is dat de Idal in meerdere talen kan worden ingesteld. 'Veel varkenshouders hebben buitenlandse medewerkers in dienst. Ontzettend handig als de informatie op het display dan in verschillende talen kan worden getoond. Dat maakt het werken met de Idal nog makkelijker en toegankelijker.'

Nog meer goed nieuws: de 3G kan eenvoudig worden geüpgraded naar de 3G+. Een beetje vergelijkbaar met het updaten van een smartphone. Van der Ven of een van zijn collega's komt hiervoor graag bij u langs.

Demonstratie

Meer weten over naaldloos vaccineren? Of wilt u van 3G naar 3G+? Van der Ven komt graag bij u langs om de Idal te demonstreren. Een Idal-demonstratie is altijd kosteloos. Maak vrijblijvend een afspraak via idal@msd.com.

Extra informatie over flexibel vaccineren? Ga naar de website van MSD

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »