Dierenarts+Lydie+van+den+Crommenacker%2DKonings%3A+%27Opfok+is+basis+voor+succes%27
MSD Animal Health

Dierenarts Lydie van den Crommenacker-Konings: 'Opfok is basis voor succes'

Varkenshouders besteden soms te weinig aandacht aan de opfok van gelten, vindt varkensdierenarts Lydie van den Crommenacker-Konings van Dierenartsencombinatie ZuidOost. 'Dat is zonde, want fokgelten zijn de toekomst van het zeugenbedrijf.'

Een van de onderwerpen die tijdens de studiereeks Strategisch Leiderschap uitvoerig aan bod kwamen, is de opfok van gelten. Vrijwel dagelijks komt Van den Crommenacker-Konings bij varkenshouders over de vloer. Ze ziet hoe druk zij het hebben en begrijpt goed dat de aandacht moet worden verdeeld.

'Toch is het zonde dat de aandacht voor de juiste geltenopfok er soms bij inschiet, want het proces van opgroeien bepaalt de uiteindelijke gezondheid en kwaliteit van de dieren waar je het straks van moet hebben', vindt de varkensdierenarts van Dierenartsencombinatie ZuidOost.

Meer winst behalen

Voor veel bedrijven valt er in de opfokfase meer winst te behalen. 'Uiteraard door vaccinaties op het juiste moment in te zetten, maar er mag ook meer aandacht zijn voor de adaptatie- en coolingdownfase. Het is van groot belang dat opgroeiende dieren gecontroleerd in aanraking worden gebracht met kiemen die op het bedrijf aanwezig zijn. Dit noemen wij de adaptatiefase', legt Van den Crommenacker-Konings uit.

'Ook het belang om te herstellen, voordat de gelten met andere varkens op het bedrijf in contact worden gebracht, de coolingdownfase, moet niet worden onderschat. Pas als dieren helemaal hersteld zijn en er geen ziektekiemen meer worden uitgescheiden, is het veilig om ze te verplaatsen naar de zeugenstapel. Gebeurt dit te snel, dan ligt verspreiding van ziektekiemen op de loer.'

Eenvoudige, gemakkelijke tool

Tijdens de cursus merkte de varkensdierenarts dat het onderwerp opfok onder varkenshouders wel degelijk leeft. 'Als je het er met elkaar over hebt, kom je tot de conclusie dat er altijd dingen zijn die verbeterd kunnen worden, bijvoorbeeld het moment van vaccineren of een aanpassing in de voeding of huisvesting. Elke verbetering levert rendement op, vaak niet meteen, maar wel op termijn', constateert ze.

'Zo is een goede stabiele groei met de juiste voeding belangrijk voor een goede ontwikkeling van de fokgelt en haar beenwerk. Door een goede basis te leggen, kunnen problemen zoals osteochondrose worden beperkt. In een goede opfok willen wij de veehouder ondersteunen', zegt Van den Crommenacker-Konings.

Opfokentschemakaart

Zo hebben de varkensdierenartsen van Dierenartsencombinatie ZuidOost een opfokentschemakaart gemaakt die tijdens de cursus aan bod kwam. 'Deze kaart maken we voor elk bedrijf op maat. De bedrijven kunnen de kaarten bij de betreffende diergroep in de stal hangen', licht de varkensdierenarts toe.

'De kaart is gebaseerd op de vaccinatie-, adaptatie- en coolingdownfase en maakt voor iedereen in één oogopslag duidelijk wat er wanneer en door wie is gedaan. Ook de inzet van extra vitaminering in cruciale fasen van de (geslachtsapparaat)ontwikkeling kan op deze lijst worden gezet', legt Van den Crommenacker-Konings uit.

Simpele tool

'Het is eigenlijk een relatief simpele tool, een soort afvinklijst. Vooral wanneer je met meerdere werknemers werkt, kan het voorkomen dat zaken niet of juist dubbel worden gedaan. Met deze tool kun je dat voorkomen.'

Het loont om meer op preventie in te zetten. Van den Crommenacker-Konings merkt dat dit besef groeit. 'Vaccineren, preventieve biosecuritymaatregelen en een goede opfokperiode zijn onderwerpen die steeds meer leven. Voorkomen is beter dan genezen. In de varkenshouderij zie je dat veel gezondheidsproblemen via de jonge zeugen ontstaan of verergeren. Op het moment dat je de fokgelten goed voorbereidt, zorg je dat de zeugenstapel stabiel blijft. Daar liggen nog mooie kansen voor de sector.'

De studiereeks is op dit moment tijdelijk stilgelegd.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de studiereeks Strategisch Leiderschap? Neem dan contact op met het varkensteam van MSD Animal Health via (0485) 585272 of stuur een e-mail naar msdahsecretariaat@merck.com.

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »