Varkenshouder+Van+Aert%3A+%27Ervaringen+delen+geeft+nieuwe+inzichten%27
Partner MSD Animal Health

Varkenshouder Van Aert: 'Ervaringen delen geeft nieuwe inzichten'

Als ondernemer wil je na een investering van tijd of geld het liefst zo snel mogelijk resultaten zien. Dat is een van de redenen waarom deelnemers aan studiereeks Strategisch Leiderschap enthousiast zijn over de opzet en inhoud ervan. Michel van Aert is een van die enthousiaste deelnemers. 'De eerste dag leverde eigenlijk meteen al z'n rendement op.'

De net 25-jarige Michel van Aert is zo'n drie jaar geleden afgestudeerd en werkt sindsdien fulltime op het familiebedrijf in het Limburgse Nederweert, een gesloten varkensbedrijf met circa 825 zeugen en 6.500 vleesvarkens. Hoewel Michel dus eigenlijk tamelijk 'vers uit de schoolbanken' komt, gaf ook hij zich op voor de studiereeks.

'De opzet sprak mij erg aan, omdat er veel ruimte is om onderling ervaring uit te wisselen. En op het gebied van diergezondheid gaan de ontwikkelingen natuurlijk ook door, dus dat er ook een deel theorie voorbijkomt, is natuurlijk helemaal niet verkeerd. Maar de grootste meerwaarde zit 'm voor mij toch in het leren van de ervaringen van andere professionele varkenshouders.'

Met de juiste naald het vaccin op de goede plek

Op het bedrijf van Michel en zijn ouders staat diergezondheid hoog in het vaandel. 'Als je dieren gezond zijn, presteren ze ook beter', beredeneert hij nuchter. 'Door ervaringen van werkwijzen en effecten daarvan met elkaar te vergelijken, kun je binnen je eigen bedrijf net even de puntjes op de i zetten', aldus Michel, die meteen sinds de eerste cursusdag een aantal dingen op zijn bedrijf anders doet.

'Wij zijn de zeugen gaan vaccineren met langere naalden. Ik moet zeggen dat onze dierenarts Diedrich Hendrickx van Dierenartsencombinatie ZuidOost ons dat al eerder heeft geadviseerd, maar tijdens de cursus hoorde ik de ervaringen van andere varkenshouders en toen dacht ik: dit moeten we toch echt eens gaan uitproberen. Met een langere naald ben je er zeker van dat het vaccin op de juiste plek terechtkomt. Laat ik eerlijk zijn: die enting kost geld, dan wil je er ook zeker van zijn dat je daar het hoogste rendement op pakt.'

Michel heeft er geen enkele moeite mee om nog een aantal voorbeelden van nieuwe inzichten te noemen. Ook heeft Michel een aantal 'quick wins' doorgevoerd. 'De revolverspuiten koken we nu trouw elke week in heet water uit, zodat we elke week met een schone spuit starten. Kleine moeite en meer bewustwording dat hygiënisch werken loont.'

Ervaringen én monsters vergelijken

Sinds de studiereeks pakken ze bij van Aert het schoonmaken van de biggenstal ook anders aan. 'Tijdens de studiereeks hebben we monsters uit de biggenstallen met elkaar vergeleken. Eerst werd er na het reinigen van de afdelingen alleen ontsmet met desinfectiemiddel. Uit de verschillende monsters is gebleken dat het veel beter is om de wanden en vloer eerst in te schuimen voordat je deze gaat reinigen. Omdat we het schuim minimaal een half uur laten inweken zorgt dit ervoor dat het makkelijker te reinigen is. Dit zorgt voor minder arbeid, water en energie. En voor onze medewerker groter werkplezier omdat hij weet dat dit beter is. Hierdoor hebben bacteriën en virussen minder kans op verspreiding.'

Ook het op het gebied van leiderschap heeft Michel het een en ander aan inspiratie opgedaan. 'Het is belangrijk om je medewerkers te betrekken bij wat je doet en waarom je het doet. Veranderingen in werkwijzen of nieuwe inzichten bespreek ik nu heel bewust met de rest van het team. Ook let ik er goed op dat er voor iedereen voldoende afwisseling in het werk is. Voorheen deed ik het vaccineren alleen, nu pak ik dat samen met een van onze medewerkers op. Het werk moet voor iedereen uitdagend blijven.'

De studiereeks is op dit moment tijdelijk stilgelegd wegens de coronamaategelen.

Wilt u meer weten over de studiereeks Strategisch Leiderschap? Neem dan contact op met het varkensteam van MSD Animal Health via (0485) 585272 of stuur een e-mail.

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »