Happy+wife%2C+happy+life
Blog
© Eigen Foto

Happy wife, happy life

Afgelopen zaterdag was het de dag van de boerin. Zelf kreeg ik van een kaartje van een dierenarts: als jullie er niet waren dan viel er minder te boeren, werden beslissingen langer uitgesteld, was er geen gezelligheid op de boerderij en behoorde de Nederlandse varkenshouderij niet tot te top!


Zelf heb ik ervaren dat een waardering erg fijn is op zijn tijd. Dat kaartje zette mij aan het denken om hier ook een dankbaarheid uit te spreken aan alle vrouwen die meewerken op het bedrijf. De ene is intensief bezig in de kraamstal en de ander doet de boekhouding of zorgt dat in huis alles reilt en zeilt. Allemaal op hun eigen manier dragen 'wij vrouwen' een stukje bij aan het boerenbedrijf.

Waar ik zelf altijd enorm om moet lachen is dat er nog steeds adviseurs zijn op deze wereld die de vrouw van de varkenshouder niet serieus nemen. Eigenlijk is er niks te lachen want iedereen wil toch serieus genomen worden. Maar waar ik meer op doel is, dat deze adviseur niet door heeft hoe belangrijk de stem van de boerin is in de beslissing die genomen moet worden.

De varkenshouder zit 's avonds aan tafel te vertellen wat er is gebeurd en wat er speelt, waarin de vrouw van de varkenshouder altijd een mening zal geven of een duidelijke stem heeft. En op hoeveel bedrijven staat de vrouw daadwerkelijk mee aan het roer? Veel bedrijven bestaan nog uit een VOF-structuur waar vrouw en man allebei stemrecht hebben.

Happy wife, happy life: Een grappige zin die vaak in onze vriendengroep wordt gebruikt maar een 'waarheid als een koe'. En dat geldt ook voor (de nog steeds vaak mannelijker) adviseur. Als hij of een andere erfbetreder de boerin vergeet, komt hij niet veel verder.

Nu is het geen dag van de boerin meer, maar wil ik graag mijn dankbaarheid uitspreken aan alle boerinnen die een deel zijn van het varkensbedrijf! DANKJEWEL!

Marjolein van Kilsdonk
Vrouw van een varkenshouder

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer