Fotoreportage%3A+brijvoerbedrijf+Haverkate+in+Ambt+Delden
Partner De Heus

Fotoreportage: brijvoerbedrijf Haverkate in Ambt Delden

De familie Haverkate is al enige tijd bewust bezig met de structuur van het brijvoer. Wij hebben een rondleiding gekregen. Bekijk de foto's en lees wat ze merken van de verbeterde structuur in het voer.

Het varkensbedrijf van de familie Haverkate is gevestigd in het Twentse Ambt Delden. Op deze locatie liggen 5.600 vleesvarkens op brijvoer. Er worden borgen en gelten gehouden. Naast deze locatie bevinden zich op de thuislocatie nog 3.600 vleesvarkens en ruim 125 stuks melkvee.

Bekijk hier de hele fotoreportage

Op de foto ziet u links eigenaar Rik Haverkate. In het midden staat Olaf Ensink. Hij is de bedrijfsleider en rechts staat Maas Jan Hazeleger, brijvoerspecialist van De Heus en bedrijfsbegeleider bij Haverkate.

Voordat het bedrijf kan en mag worden betreden, is het verplicht om te douchen.
Voordat het bedrijf kan en mag worden betreden, is het verplicht om te douchen. © De Heus

Goede hygiëne

Voordat het bedrijf kan en mag worden betreden, is het verplicht om te douchen. Weliswaar is dit geen SPF-bedrijf, maar door hygiënemaatregelen strikt te handhaven, probeert de familie Haverkate de gezondheid op een zo hoog mogelijk peil te krijgen. Dat ze hier ook in slaagt, blijkt wel uit de dierdagdosering die netjes onder de 1 ligt.

De linker gele tank is de positioneringswatertank. Rechts is de witte schoonwatertank te zien. De rechter gele tank is nu niet in gebruik.
De linker gele tank is de positioneringswatertank. Rechts is de witte schoonwatertank te zien. De rechter gele tank is nu niet in gebruik. © De Heus

De brijkeuken

Hier zie je de brijkeuken. De linker gele tank is de positioneringswatertank. Rechts is de witte schoonwatertank te zien. De rechter gele tank is nu niet in gebruik. Momenteel worden er drie rantsoenen gevoerd. De aanvullende voeders hierin zijn geproduceerd met de Matrix-wals-technologie. De blauwe menger in het midden wordt gebruikt voor de aanmaak van alle rantsoenen. Na het aanmaken worden ze, na het inweken, direct uitgevoerd.

Er wordt een brij verstrekt van 24,5 procent droge stof die netjes homogeen blijft.
Er wordt een brij verstrekt van 24,5 procent droge stof die netjes homogeen blijft. © De Heus

Gestegen naar 855 gram groei per dag

Naast de nieuwe stal functioneren de drie kleine oudere stallen nog prima. Er wordt een brij verstrekt van 24,5 procent droge stof die netjes homogeen blijft. In de startbrij wordt ook gewerkt met Matrixwalsen. Dit heeft nauwelijks invloed op de voeropname. Deze ligt over het hele mesttraject gemiddeld op 2,10 kilo per dier per dag.

'De groei is sinds we zijn begonnen met Matrixwalsen, gestegen naar 855 gram per dag.'

Bekijk hier de hele fotoreportage

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »