Ik+vind%2E%2E%2E
Blog
©

Ik vind...

Om deze keer een goede blog te schrijven viel eerlijk gezegd niet mee. Ik kreeg van iemand tips om erin te zetten wat ik vind. Als je vinden opzoekt in het woordenboek krijgen je een aantal verschillende betekenissen: vin•den (vond, heeft gevonden)1. toevallig of door zoeken iets aantreffen: gevonden voorwerpen; iemand thuis vinden; zij hebben elkaar gevonden zij vormen een paar 2. van mening zijn; = oordelen: wat vind jij? 3. uitdenken, bedenken: een oplossing voor iets vinden.

Als je om je heen kijkt zijn er zoveel mensen die iets vinden. Iedereen heeft overal een mening over en vertelt je dat. Dit past vooral bij oordelen. Elke dag op mijn werk word ik geconfronteerd met iemand die bijvoorbeeld tegen mij zegt ‘ik vind dat de varkenshouderij goed geld verdient’. Ik ga er niet eens meer op in, want ik vind dat dat ook broodnodig is. Ik ben blij dat we eindelijk een beetje spek op de botten krijgen. Ook weet niemand wat de toekomst gaat brengen en wat de politiek gaat doen. En of Afrikaanse varkenspest ook hier op gaat duiken. Een beetje buffer is hard nodig. De over-inschrijving van de opkoopregeling door LNV zegt in mijn ogen genoeg over hoe rooskeurig het er uitziet in de varkenshouderij in ons land. Maar, dat is wat ík vind. Twee verschillende mensen, werkende in dezelfde sector, maar met een geheel ander oordeel over hetzelfde onderwerp.

Wat wel mooi is om te zien, dat een aantal personen iets vond en samen het ‘Farmers Defence Force’ zijn gestart. Velen hadden nooit gedacht dat zoveel mensen hetzelfde vonden totdat ze als één op het Malieveld stonden. Hier kijken we naar de derde betekenis van vinden; uitdenken, een oplossing vinden! Een en dezelfde mening hebben kan dus ook betekenen dat je samen één vuist maakt, samenwerking!

Vinden is dus vrij complex. Van oordelen tot samenwerking en alles daartussen kunnen we vinden. Helaas stopt het hier niet, want na vinden komt ook ernaar handelen. Een voorbeeld hiervan is dat we als burger vinden dat alles diervriendelijker moet, maar als consument toch kiezen voor de kiloknaller. Iets vinden en hiernaar handelen is voor de mens dus enorm lastig. Iedereen mag van alles vinden, maar laten we er dan ook naar handelen.

Marjolein van Kilsdonk
Vrouw van een varkenshouder

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer