Wie+komt+ons+redden%3F
Blog
©

Wie komt ons redden?

Een opmerkelijk goed idee kwam laatst voorbij in een presentatie van reputatiemanager Debbie de Wagenaar. Zelf had ik er nog nooit van gehoord: een rapid response-team. Een team dat zich inzet voor de varkenshouderij en dat in te schakelen is bij een noodsituatie. Noodsituaties en issues kennen we genoeg in de varkenshouderij, waarbij we plots in het nieuws komen. Laten we deze momenten met beide handen aangrijpen om goed voorbereid ons verhaal als varkenshouderij te vertellen en er een positief verhaal van te maken. We laten toch niet over ons heen lopen?

Het rapid response-team is in het geval van de varkenshouderij een groep mensen die verstand heeft van de sector op alle soorten gebieden. Hierbij valt te denken aan dierenartsen voor het borgen van de gezondheid van de dieren en het dierenwelzijn, economen voor het vertellen over bijvoorbeeld de bijdrage van de sector aan het bruto nationaal product, ventilatiespecialisten bij de uitbraak van een brand, professoren bij het onderbouwen van issues over volksgezondheid, etc, etc.

Deze mensen leggen uit wat we allemaal doen en hoe het verhaal in elkaar zit. En snelheid is daarbij de sleutel tot succes, zodat we als eerste de juiste reactie geven! Veel mensen willen graag beide kanten horen van het verhaal. Geef deze mensen van het raid response-team een goede mediatraining en zorg dat ze op een duidelijke manier feiten kunnen neerzetten en hun boodschap kunnen overbrengen. Zelf - als onprofessional - is het lastig hier een goed verhaal neer te zetten. De pers is altijd op zoek naar feiten die verteld kunnen worden op het moment dat er een discussie loopt.

Eigenlijk komt de term 'rapid response-team' uit de medische wereld. Mensen die je bij hartstilstand of benauwdheid komen redden. Soms voelt het voor de sector ook zo. Benauwd krijg je het van de regels die provincies en de overheid maken.

Marjolein van Kilsdonk
Vrouw van een varkenshouder

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer